Preot Ionel Rusu, membru UZPR filiala Galați
Sub egida Centrului Cultural Județean ,,Alexandru Marghiloman” din Buzău , aparținând primăriei locale, la inițiativa Asociației pentru Civilizația Ortodoxă (ASCIOR), condusă de președintele Ioan Nicolae Mușat, marți, 24 ianuarie a.c., începând cu orele 16, în sala Muzeului Iazul Morii din municipiu, a avut loc o manifestare culturală de excepție intitulată: ,,Uniți pentru viață și cultură’’ în prezența a 70 de participanți iubitori de spiritualitate și cultură autentică.
ASCIOR-ul are deja în palmares pe plan național și internaținal peste 230 de evenimente culturale și numără grupuri în orașe precum: București, Ploiești, Orhei, Chișinău, Cernăuți, Soroca, Tulcea, Constanța, Râmnicul Vâlcea, Baia Mare, Timișoara.
Dintre cei care au luat cuvântul au fost: Excelența Sa, George Călin, ambasador cultural la Geneva; Zenovia Zamfir, scriitor, președinte ASCIOR Vâlcea, bibliotecar la Biblioteca Județeană ,,Antim Ivireanul’’; Doina Ciobanu, prof. dr. în istorie; Eugen Marius Constantinescu, prof. dr. în arheologie și istorie; Roxelana Radu, scriitor și jurnalist la postul TV Campus din Buzău (cu deschidere internațională); Elena Căpățână, scriitor și președinte al Ligii Scriitorilor Români, filiala Buzău; Paulina Georgescu, scriitor; Georgeta Tudor, scriitor ASCIOR Vernești; Tudor Cicu, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, critic literar; Daniel Caranda, teolog și vicepreședinte ASCIOR Rușețu, Marinela Răghinaru, scriitor și membru L.S.R. Brașov; Floarea Dimian, scriitor și vicepreședinte ASCIOR.
Grupul vocal-instrumental ,,Pui de Românaș’’ condus de instructorul Vasile Burlacu, cantăreț bisericesc, a încântat publicul cu câteva perle muzicale, unele scrise de poetul interzis Radu Gyr. Acest grup a luat ființă înainte de 2020, în apropierea sfintelor sărbători ale Nașterii Domnuilui, cu ocazia colindelor strămoșești și creștinești prin aportul dat de preotul Georgian Panait. Astăzi numără pe scenă opt fete, dintre care două soliste; are în repertoriu pricesne religioase, patriotice și autentice populare românești. El ființează prin sprijinul actualului primar, Bălănescu Adrian din comuna Plopu, județul Prahova, și care i-a cumpărat costumele populare . Totodată, a avut turnee la Centrul Cultural din Buzău, la Casa Armatei din Poiești, la biserica din Strejnicul, pe 1 decembrie 2022, la Mânăstirea Ghighiu. A fost invitat și a cântat la Palatul Parlamentului și a fost parte integrantă a manifestărilor organizate de Asociația ,,Frăția Ortodoxă’’. Obiectivul fundamental al acestui grup este promovarea prin port, cântec și poezie a adevăratelor valori perene ale neamului românesc, în special folclorul și tradițiile nației române și transmiterea acestora generațiilor care vin din urmă.
Dintre interpreții valoroși care au mișcat vizibil inimile ascultătorilor s-au evidențiat cu ,,magna cum laude’’ Gheorghe Ana-Maria Alexandra, de 13 ani, din orașul gazdă, Laura Constantin și Elena Cristina Rusti.
Alexandra, elevă a Școlii Gimnazială nr. 11 din Buzău, cântă de la 7 ani. A frecventat cursurile de pian și canto la Școala Populară de Artă. Autodidactă la chitară, olimpică la limba și literature româna, membră a L.S.R. Buzău, reporter la ziarul Buzz din Botoșani, participantă la peste 30 de concursuri de creație națională și internatională. În 2021 debutează în proză cu volumul ,,Jurnalul copilăriei’’ și liric, în 2022, cu volumul ,,Corabia mea’’. A cântat piesa Limba română de poetul Grigore Vieru în ropote de aplauze.
Laura Constantin cântă de la 4 ani, fostă elevă a Școlii Populare de Artă din Buzău, absolventă de Conservator în 2019, în prezent studentă la medicină, în anul III la București, organizatoare de evenimente culturale și caritabile, membru a U.C.M.R. ( Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România), membru U.A.R. ( Uniunea Artiștilor Români), membru O.R.D.A. (Organizația Română a drepturilor de autor). Cântecele ei au intrat în fonoteca de aur a Radio -ului cultural ,,România’’. Dânsa a emoționat publicul cu două piese muzicale: ,,Ridică-ți fruntea-n sus, române’’, muzică și text, ea însăși, urmată de ,,Buzău – mare spre unire’’ pe textul domnului Ioan Mușat Nicolae. Ne-a mărturisit că ,, muzica este izvor de terapie’’.
Unora dintre cei prezenți li s-au oferit din partea ASCIOR Buzău diplome de diamant, diplome de excelentă și acte de recunoștintă pentru eforturile depuse pe plan cultural.