Premierul polonez Mateusz Morawiecki s-a aflat join în vizită la Budapesta, unde a fost primit de omologul său, Viktor Orban. Este știut că amândoi au opus veto-ul lor adoptării bugetului plurianual al UE și Planului european de relansare post-pandemie, ceea ce a provocat nemulțumire la Bruxelles.
Întâlnirea de la Budapesta – a reieșit din luările lor de poziție și din declarațiile pentru presă – a avut drept scop coordonarea pozițiilor celor doi premieri după ce s-au opus condiționării acordării de fonduri europene țărilor UE de respectarea unui mecanism juridic, respectiv respectarea statului de drept.
„Propunerea ce se află în acest moment pe masă discuțiilor, a reamintit Viktor Orban în declarațiile sale pentru presă, respectiv legarea gestionării crizei actuale și a economiei de chestiuni juridice, este inacceptabilă pentru Ungaria”.
Pentru a-și demonstra unitatea de idei, premierii Poloniei și Ungariei au semnat o „scrisoare comună” în legătură cu care Viktor Orban a precizat: „Cu omologul meu polonez, am semnat un acord: Ungaria nu va accepta nicio propunere care va fi inadmisibilă pentru Polonia…Ceea ce este inacceptabil pentru unul, va fi inacceptabil pentru celălalt”, concluzionează scrisoarea comună evocată de Viktor Orban.
Mateusz Morawiecki și Viktor Orban, comentează corespondentul la Bruxelles al RFI, citând diplomați europeni din capitala belgiană, au ales poziția dură, opoziția frontală. La Bruxelles, unii cred că sunt puține șanse ca poziția „celor doi” să se schimbe până la summitul european din 10-11 decembrie, atunci când ar trebui să se ia decizia finală asupra bugetului pe următorii 7 ani.
Ei cred că Viktor Orban nu este pregătit să se mulțumească decât cu „o decizie luată de la egal la egal” cu omologii europeni.
Scrisoarea comună lansată la Budapesta lasă totuși un licăr de speranță în găsirea unei ieșiri din blocajul polono-ungar în care se află finanțarea țărilor UE. Apare o chestiune susceptibilă de a clarifica lucrurile, în condițiile în care Ungaria și Polonia critică mecanismul statului de drept în legătură cu care criteriile pentru a stabili dacă este încălcat sau nu sunt vagi și ambigui și nici nu sunt prevăzute posibilități de recurs.
Propunerea lui Viktor Orban
Pentru ieșirea din impas, premierul ungar are o idee, susțînând că nu se poate vorbi în același timp de statul de drept și de soluții pentru criza economică. Varșovia și Budapesta propun abordarea celor două chestiuni „în doi timpi”: mai întâi să fie adoptat planul european de relansare și apoi să fie lăsat Consiliul European să clarifice spinoasă probleme a statului de drept.
Rămâne de văzut dacă această idee îi va convinge pe ceilalți europeni.