12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Anchetă rusă: Procurorul Mueller spune în Congresul american că raportul său nu-l disculpă total pe Donald Trump

Procurorul special Robert Mueller a declarat miercuri în comisiile pentru Afaceri judiciare și pentru Serviciile de informații ale Camerei Reprezentanților că raportul său privind ingerința rusă în prezidențialele din 2016 nu l-a exonerat în totalitate de răspundere pe Donald Trump, în special de suspiciunea că a obstrucţionat justiția.

«Concluziile raportului, a subliniat procurorul Mueller, arată că președintele nu a fost disculpat de actele pe care a fost acuzat că le-a comis». La întrebarea concretă a comisiilor dacă l-a disculpat total pe președinte, Mueller a răspuns clar cu «NU». Ancheta, așa-numită «rusă», pe care am condus-o vreme de aproape doi ani s-a derulat «într-o manieră echitabilă și independentă», a garantat procurorul Mueller. În raportul de anchetă, a adăugat el, «noi am decis că nu vom spune dacă președintele a comis un delict. Asta a fost decizia noastră».

Nu există probe

«Din cauza poziției mele de procuror, sunt rațiuni care mă obligă la mărturii limitate», a continuat procurorul Mueller, fiindu-i imposibil ca acum să vorbească despre investigații în curs. În raportul întocmit pe 450 de pagini, Mueller a descris eforturile rușilor pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câștige alegerile din 2016, dar a venit cu elementul-surpriză, cel în care anunță că nu a reușit să adune probe referitoare la un posibil contract între Moscova și echipa de campanie a lui Trump, în ciuda unor repetate contacte. Procurorul Mueller le-a prezentat congresmenilor presiunile puternice exercitate de președintele Trump asupra anchetei sale, motiv pentru care nu-l poate exonera de vina de a fi obstrucţionat justiția. Așa cum a recunoscut chiar procurorul Mueller în declaraţia sa pentru presă, el s-a limitat doar la elementele incluse în raportul său privind ancheta «rusă», din care au fost evitate unele detalii clasificate drept «informații confidențiale».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW