miercuri, 1 aprilie, 2020
1.8 C
București

Emmanuel Macron insistă asupra necesității unei regândiri a relației europenilor cu Rusia

Emmanuel Macron a prezidat la începutul săptămânii, la Elysée, tradiționala întâlnire anuală a ambasadorilor Franței. A fost un prilej pentru a evoca orientările sale în materie de politică externă în lunile următoare. Pledând în fața celor aproximativ 200 de diplomați francezi pentru o «strategie a curajului diplomatic, a asumării riscului», președintele Macron a insistat – și în acest context – asupra necesității unei reevaluări a relațiilor cu Moscova, tensionate serios după anexarea Crimeei, în 2014. «A împinge Rusia departe de Europa este o gravă eroare», a subliniat Macron.

Reamintind de evaluări, decizii anterioare – uneori întemeiate – ce au condus la neîncredere față de Rusia, președintele Macron le-a atras atenția diplomaților francezi că “suntem în Europa şi, dacă nu vom şti la un moment dat să facem ceva util cu Rusia, vom rămâne cu o tensiune profund sterilă, vom continua să avem conflicte îngheţate peste tot în Europa, vom avea o Europă – scenă a unei lupte strategice între SUA şi Rusia, prin urmare vom rămâne cu consecinţe ale războiului rece pe teritoriul nostru”.

Yves Le Drian: «Rusia este în Europa»

În același cadru, al întâlnirii anuale cu diplomații Franței, ministrul francez de Externe, Yves le Drian, a susținut linia politică promovată de președintele Macron de apropiere a europenilor de Rusia. «Este o evidenţă geografică, istorică și culturală pe care adeseori o pierdem din vedere – aceea că Rusia este în Europa», a subliniat Le Drian. Domnia sa a confirmat informațiile conform cărora peste câteva zile va efectua o vizită la Moscova, însoțit de ministrul francez al Apărării, doamna Florence Parly. Scopul vizitei: începerea unor discuții asupra unor elemente ce «ar putea redeveni o arhitectură de securitate și de încredere». «Dialogul, un dialog lucid, exigent, tenace, desfășurat cu grija protejării intereselor noastre și ale aliaților noștri», a subliniat Le Drian, «trebuie să vizeze o apropiere progresivă a Rusiei de principiile europene». În opinia șefului diplomației franceze, «cele zece principii de la Helsinki… par adaptabile la timpurile noastre și la identitatea europeană». Este o referire la acordurile încheiate în 1975 – în plin război rece – între SUA, URSS, Canada și țările europene, ce au constituit punctul de plecare spre destindere. Acordurile respective proclamau inviolabilitatea frontierelor, nerecurgerea la amenințări sau la forță, încurajează cooperarea între state și consacră obligația la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Articolul precedentUnde mergem
Articolul următorCalendar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Grant cultural european câștigat de Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române

Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române este câștigătorul unuia dintre cele 185...

Vei fi o victimă sau un supraviețuitor? Lectura poate face diferența

Otilia Caraza, Act şi Politon „Cartea aceasta mi-a schimbat viața!” De câte ori nu ai...

Prețul petrolului se prăbușește. Coronavirusul diminuează dramatic cererea pe piețele lumii

Arabia Saudită a anunțat la începutul acestei săptămâni că intenționează să-și mărească exportul de petrol până la nivelul a 10,6...

TRENDING