13.8 C
București
joi, 6 mai

Gravul accident aviatic din 2014 la aeroportul Vnukovo, ce a costat viața directorului grupului Total, urmat de grele sentințe în justiția rusă

Reamintim că accidentul a costat viața directorului general al grupului Total, Christophe de Margerie, a celor doi piloți ai avionului și a unei însoțitoare de bord.

Trei controlori aerieni ai aeroportului din Moscova, unde avionul grupului Total a fost lovit de un echipament de deszăpezire ce nu respectă normele de securitate, au fost condamnați de justiția rusă la mulți ani de închisoare.

La cinci ani de la accidentul aviatic mortal de pe aeroportul Vnukovo din Moscova, transmite corespondentul permanent în capitala Rusiei al ziarului „Les Echos”, justiția rusă a condamnat zilele trecute la ani grei de închisoare controlorii aerieni ai aeroportului, considerați vinovați de producerea catastrofei. Aparatul Falcon 50 al directorului general al grupului Total, ucis împreună cu doi piloți și însoțitoarea de bord, a lovit cu aripa stângă un camion angajat într-o operațiune de deszăpezire, ceea ce a provocat explozie la decolare.

Nadejda Arkhipova, Alexandre Krouglov și Roman Dounaïev, cei trei controlori aerieni în serviciu la data respectivă, au primit condamnări de, respectiv, 5 ani, 5 ani și jumătate și 6 ani, acuzați de „neglijență criminală”. Comisia de anchetă a denunțat ineficienţa procedura de control de securitate, precum și disfuncționalitățile în aplicarea ei. Ei nu au reacționat când echipamentul pentru deszăpezire a pătruns pe pistă. Toți trei s-au declarat nevinovați și au anunțat că vor face recurs.

Paradoxal, conducătorul camionului de deszăpezire care consumase în seara respectivă alcool, a pledat vinovat, împreună cu superiorul său, au fost condamnați, dar în iulie 2017 au beneficiat de o amnistie fără a fi ispășit nici măcar o zi de închisoare. Or, spune corespondentul ziarului „Les Echos”, ei sunt realii vinovați de producerea catastrofei aviatice.

S-a aflat că, în seara accidentului, directorul Christophe de Margerie revenise de la o tradițională întâlnire anuală, la Moscova, între guvernul rus, condus atunci de Dmitri Medvedev, și patronii principalelor multinaționale prezente în Rusia. Directorul Total, spune corespondentul citat, era considerat de către Vladimir Putin „un adevărat prieten”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW