2.1 C
București
joi, 28 ianuarie

Legea stabilității relative

Cu buzunarele pline cu valută, BNR monitorizează atent evoluția leului, calmând rapid momentele mai agitate din piață, ce ar putea împinge euro la noi maxime.

În ultima sa declarație de presă, de la jumătatea acestei luni, guvernatorul Mugur Isărescu preciza că „BNR va monitoriza pe mai departe toate evoluțiile relevante și va actualiza evaluările, continuând totodată să acționeze în direcția furnizării lichidității necesare sistemului bancar (fără a afecta stabilitatea relativă a cursului de schimb al leului), în condițiile unei reduceri graduale și sustenabile a ratelor de dobândă”.

Stabilitatea din piața valutară se datorează intervențiilor frecvente ale băncii centrale, care nu au permis depășirea maximului istoric de 4,8448 lei, atins în 17 martie.

Pe de altă parte, în ultimele șase săptămâni s-a conturat un model de tranzacționare pe piețele asiatice în fiecare zi de luni dimineață, unde cotațiile depășesc pragul de 4,85 lei, pentru ca pe cea locală să vedem euro readus cu rapiditate la pragul de 4,84 lei sau chiar mai jos.

Aceasta confirmă „stabilitatea relativă a cursului de schimb”, care este greu de crezut că va atinge pragul de 4,85 lei, poate chiar până la finalul anului, având în vedere consistența rezervei valutare a băncii centrale, care este alimentată constant de împrumuturile pe care Trezoreria le face pe piețele externe. În plus, acordul încheiat cu Banca Centrală Europeană permite BNR să acceseze în orice moment o linie repo care are o valoare de 4,5 miliarde euro.

Chiar dacă fundamentele indică necesitatea depreciereii leului, prognozele care văd euro la valori de 4,9 – 4,95 lei, cel puțin pentru a sprijini exporturile, va fi aleasă varianta stabilității care nu va afecta românii care au contractate credite, în lei sau în valută, în condițiile în care se așteaptă cel puțin încă o tăiere a dobânzii cheie, care se situează în prezent la 1,75%/an.

În prezent, leul beneficiază de optimismul care a cuprins piața europeană după acordul de relansare a economiei în valoare de 750 miliarde euro, aprobat de statele din Uniunea Europeană.

Pe acest fond, cursul monedei unice a scăzut luni la 4,8276 lei, medie care se mai înregistra în aprilie, pentru ca marți să crească la 4,8335 lei.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. @ Apreciați și că băncile ar putea fi taxate cu o taxă de funcționare bancară, așa cum este taxa de timbru judiciar sau chiar și redevența, ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW