luni, 25 mai, 2020
18.9 C
București

Bun-platnicii nu vor primi bonificația de 5%. Bonusul din Declarația Unică nu a fost cuprins în bugetul pe 2019

Experții ANAF au dezvăluit că bonificația de 5% pentru bun-platnici, pe care Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a promovat-o intens, nu este cuprinsă în bugetul de stat din acest an, motiv pentru care nu poate fi plătită celor aflați în drept, relatează economica.net.

Precizarea a venit în contextul în care reprezentanții ANAF au ţinut o sesiune online pentru a răspunde întrebărilor persoanelor fizice legate de complicata Declaraţie Unică (D112). Acest document fusese împins de la sfârșitul lui martie, la 31 iulie, din cauza ambiguităţii prevederilor, care au condus la un grad record de neconformare.

În orice caz, ministrul Teodorovici a promovat puternic această Declaraţie Unică şi complicată, insistând că face un bine contribuabililor bun-platnici: vor primi un bonus de 5% pentru depunerea Declaraţiei în termen şi plata integrală a obligaţiilor până la aceeaşi dată. 

„Pentru depunerea Declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă şi plata integrală a obligaţiilor fiscale până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, se va acorda o bonificaţie de 5%”, spunea Teodorovici, chiar în ziua când prelungea termenul de depunere din martie în iulie.

Totuși, spre sfârşitul lui martie, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri online, ţinută de ANAF, oamenii au aflat că bonusul nu poate fi acordat pentru că nu e prevăzut în bugetul statului pe 2019, scrie economica.net.

„Nici în ultima versiune a declarației unice din 13.03.2019 nu apare bonificația pentru plata integrală CASS (contribuţia de Sănătate – n.r.) aferentă anului 2019 în formularul PDF completat. Cum se procedează dacă vrem sa plătim și să beneficiem de bonificație? Cât este de fapt bonificația pentru plata integrală a CASS aferent estimării pentru 2019?”, a întrebat un contribuabil. 

Răspunsul ANAF a fost pe cât de scurt, pe atât de cuprinzător: „Legea nr. 50/2019 privind legea bugetului de stat pe anul 2019 nu prevede acordarea de bonificații”.

- Publicitate -
Viab1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Profesorii, evaluați după morală și online

Profesorii vor fi evaluați de-acum încolo după cum vor ține lecții și vor pune note online, ca...

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...