În prezent, supermarketurile și magazinele specializate în cafea oferă multe tipuri de cafea. Acest lucru face foarte dificilă alegerea tipului de cafea.
Vrei cafea măcinată sau boabe de cafea? Robusta sau Arabica? Amestec sau o singură origine? Origine unică sau moșie unică? Ca să nu mai vorbim de toate mărcile diferite din care poți alege! Fiecare tip de cafea are propria sa aromă unică.
Ce cafea alegi depinde în totalitate de preferințele tale! Vă vom ajuta să navigați în lumea boabelor de cafea și să alegeți un tip de cafea perfect pentru dumneavoastră.
Primul lucru de înțeles despre boabele de cafea este că vin în două soiuri. Aceasta înseamnă că există două tipuri diferite de boabe de cafea: Arabica și Robusta. Aceste două tipuri de boabe sunt recoltate, folosite și gustate în moduri destul de distincte. Boabele Arabica sunt despre stil și substanță, în timp ce boabele Robusta sunt mai mult despre funcție decât despre stil. Cunoașterea diferențelor dintre cele două boabe vă va ajuta să alegeți boabele de cafea care se potrivesc preferințelor dumneavoastră de gust.
Arabica vs Robusta
Boabele de cafea Arabica sunt cultivate de obicei la altitudini mari, cu aceeași grijă pe care și-ar arăta un viticultor strugurii. Au de două ori mai multă cantitate de cromozomi decât boabele Robusta și au un aspect distinct înainte de prăjire. Boabele Arabica sunt de culoare verde-închis și sunt puțin mai mari decât boabele Robusta, care sunt de culoare verde pal cu o tentă maro.
În timp ce boabele Robusta sunt soiul mai rezistent, boabele Arabica oferă o băutură superioară, cu caracteristici mai blânde, mai aromate și mai puțin amare decât boabele Robusta. Acesta este ceea ce conferă amestecurilor Arabica o aromă mai plină în toate sensurile!
După cum am afirmat, boabele Robusta sunt totul despre funcție. Bobul pe care îl produc este folosit frecvent în amestecuri, deoarece este o cultură rezistentă și rentabilă. Pentru prăjirea mai ușoară, un amestec de Arabica și Robusta este uneori ideal.
Originea bobului
În cazul în care un bob de cafea „crește”, acesta le va determina caracteristicile de aromă la preparare, indiferent cât de închis sunt prăjite sau cum sunt preparate. În general, există 3 regiuni ale lumii de unde provin cele mai bune boabe de cafea și fiecare regiune produce cafea cu arome unice și distincte.
Regiunea 1: America Latină
Vă puteți aștepta ca boabele originare din America Centrală și de Sud, Caraibe, Columbia, Costa Rica, Panama și Mexic să posede următoarele caracteristici de aromă:
- Corp ușor, dulce, echilibrat și cu aciditate ridicată
- Pentru a păstra luminozitatea și a minimiza amărăciunea, aceste boabe ar trebui să aibă o prăjire ușoară spre medie
- Fasolea din America Latină se savurează cu ușurință cu toate alimentele de la micul dejun, pâinea prăjită și brioșele
Regiunea 2: Africa/Arabia
Boabele de cafea cultivate pe continentul african, în Orientul Mijlociu și în Arabia tind să aibă următoarele arome:
- Corpul este mediu, iar aciditatea este moderată, cu o textură siropoasă.
- Pentru a completa diversele arome care variază de la picant la ciocolată, de la vin la citrice, se recomandă o prăjire “dark” pentru cafeaua din această regiune.
- Puteți servi cafeua din Regiunea 2 cu ciocolată cu lapte sau tarte cu brânză.
Regiunea 3: Indonezia și regiunea insulelor din Pacific
Următoarele calități de aromă vor fi găsite în boabele de cagea din Asia, Indonezia și insulele Pacificului din jur:
- Aciditate scăzută cu un corp greu. Arome consistente și pământești
- Pentru o infuzie substanțială care păstrează nuanțele netede și florale ale boabelor, prăjiți acest amestec robust de la negru până la foarte închis.
- Ciocolata neagră, caramelul și alte dulciuri bogate se potrivesc bine cu preparatele de cafea din Regiunea 3.
Tipuri de prăjire
Familiarizarea cu diferitele tipuri de prăjire și cu caracteristicile acestora este cea mai rapidă și mai ușoară modalitate de a prezice aroma boabelor de cafea pe care urmează să le preparați. Alături de specia de cafea și originea bobului, prăjirea este în mare măsură responsabilă pentru determinarea aromei, acidității, corpului și aromei cafelei alese. Familiarizați-vă cu următoarele reguli de prăjire și veți fi pe cale să deveniți un adevărat cunoscător de cafea!
Regula 1: Prăjirea ușoară este definită ca având o culoare maro deschis de scorțișoară, un corp scăzut și o aciditate scăzută (de obicei și cu aromă scăzută)
Regula 2: Prăjirea medie are o culoare maro medie, aciditate medie și mai mult corp decât prăjirea ușoară.
Regula 3: Prăjire “dark-roast” = nuanță maronie/neagră.
Regula 4: Prăjirea dark nu fac o ceașcă mai tare, dar fac o ceașcă mai consistentă.
Regula 5: Puteți prăji orice fel de boabe din orice regiune fie ele deschise, medii sau întunecate (dark).
Prăjirea pe care o alegeți va depinde atât de aromele sau de senzația cafelei pe care o preferați, cât și de ce fel de cafea preparați. De exemplu, prăjirea închisă la culoare funcționează foarte bine cu espresso. În categoriile generale luminoase, medii și întunecate există subcategorii de prăjire, iar tipul de prăjire este de obicei asociat cu regiunea.
Sperăm ca această scurtă introducere în cafea să vă explice câteva lucruri, cum ar fi ce înseamnă terminologia boabelor și, mai semnificativ, cum vă influențează ceașca de cafea. La urma urmei, scopul a fost și va continua să fie produsul final: cafeaua minunată, proaspăt făcută iar unul dintre cele mai importante elemente ale succesului în căutarea de cafea este să înveți tot ce poți despre boabele de cafea.
La ClaroCafe, avem diferite sortimente de cafea de unde puteți alege. Pentru mai multe informații referitoare la boabele de cafea, ne puteți contacta oricând!