La data de 15 august din 79 de ani în urmă, Japonia și-a anunțat necondiționat capitularea. În această dimineață, prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, alături de alți oficiali înalți, au vizitat altarul Yasukuni, care venerează criminalii de război de clasa A din Cel de-al Doilea Război Mondial. În aceeași zi, un fost militar în vârstă de 94 de ani, care a făcut parte din Unitatea Militară 731 (UM) al armatei imperiale nipone, Hideo Shimizu, a venit la Harbin pentru a-și cere scuze. Comportamentul „venerării fantomelor” politicienilor contrastează cu conștiința unui veteran de a reflecta asupra vinovăției sale.


Hideo Shimuzu s-a căit în fața Monumentului Păcii, a vizitat sala de expoziție a dovezilor crimelor UM 731 și a identificat crimele la locurile unde se află laboratorul biologic și laboratorul de degerături. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, UM 731 s-a angajat pentru dezvoltarea de arme biologice, efectuând disecții pe viu și experimente pe om pentru diferiți microbi patogeni. De peste 70 de ani, Hideo Shimizu a fost chinuit de coșmaruri. Semnificația vizitei sale în China este să depună mărturie personală și să expună crimele secrete ale armatei japoneze, expunând intenția guvernului de la Tokyo de a acoperi dovezile crimelor soldaților de la Unitatea 731.

(Sala de expoziție a dovezilor crimelor UM731 )

(ruinele UM731)
În ultimii ani, sub conducerea forțelor de dreapta, manualele de istorie japoneze șterg conținutul agresiunii împotriva țărilor asiatice, ignorând evenimente, precum Războiul de Agresiune asupra Chinei și Masacrul de la Nanjing ca și „războiul japonez-chinez” și „incidentul de la Nanjing”. Dimpotrivă, se concentrează bombardamentele atomice, transformând Japonia de la „inițiator de război” la cea „victimă de război”. În plus, guvernul japonez a accentuat continuu „amenințarea Chinei” în ultimii ani, folosind-o ca o scuză pentru a rupe constrângerile Constituției Păcii, și intenționează să crească bugetul de apărare la 2% din PIB înainte de 2027. La summitul SUA-Japonia de la Washington din luna aprilie a fost efectuat „cel mai mare upgrade din ultimii 60 de ani” al Tratatului de Securitate SUA-Japonia. Diverse aspecte indică faptul că Japonia încearcă să se întoarcă pe calea unei puteri militare, aducând noi amenințări la adresa păcii și stabilității în Asia-Pacific.
„Dacă nu lăsăm copiii să știe istoria adevărată și ce fel de teroare și tragedie aduce războiul, atunci Japonia nu are niciun viitor”, a spus veteranul de 94 de ani Hideo Shimizu.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV
China „pasnica” a ocupat Tibetul in 1950 (in limbaj chinezesc se cheama „eliberare”), a profitat de tensiunile dintre India si Pakistan si a ocupat o parte din Kashmir prin anii 1960, iar granitele cu Nepalul si Bhutanul au suferit „ajustari”.
Dupa destramarea URSS s-au produs modificari de frontiera intre China si Kârgâstan (bineinteles, in favoarea Chinei), iar China a promis ca renunta la alte pretentii teritoriale – dupa care prin presa chineza a aparut ideea ca toti muntii Pamir (o parte fiind in Kârgâstan) au apartinut in trecut Chinei…
In Marea Chinei de Sud – dispute pe insule si insulite – fiecare tara cerand cate ceva.
In acest context, cum sa creada Japonia ca in China a disparut dorinta de revansa? Vorbim de Japonia care nu poseda arme nucleare in raport cu China care are asa ceva…