La 3 aprilie 2025, a avut loc la București conferința „Îmbunătățirea calității ocupării forței de muncă prin valorificarea competențelor și colaborarea globală: o provocare pentru companiile italiene din România – Experiențe și bune practici în conformitate cu standardele OCDE”, arată un comunicat al Ambasadei Italiei la București.
Organizată de Ambasada Italiei în colaborare cu Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale din România și cu contribuția companiei Adecco, conferința a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice române, experți din domeniu, asociații profesionale și reprezentanți ai principalelor companii italiene și internaționale active în România. În centrul dezbaterii s-a aflat scenariul din ce în ce mai complex al unei piețe a muncii care necesită, atât la nivel european, cât și la nivelul statelor membre, noi investiții în formarea continuă și dezvoltarea de parteneriate public-private.
La conferință au luat cuvântul Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale al României; Alfredo Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei în România; Luca Niculescu, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Coordonator Național pentru procesul de aderare a României la OCDE; Stefano Scarpetta, Director general pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale al OCDE; Mario Nava, Director general pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune al Comisiei Europene (prin mesaj video); Massimo Temussi, Director general pentru politici active de ocupare a forței de muncă, servicii de ocupare a forței de muncă și stimulente al Ministerului italian al Muncii și Politicilor Sociale; Francesco Zacchetti, fondator și membru al Consiliului Director al Asociației Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU) și Country Manager Adecco România; Cosmin Boiangiu, Director executiv al Autorității Europene pentru Ocuparea Forței de Muncă (EAL); Robert Santa, Head of Research la Rethink România; Emilia Botezan, Şef al Compartimentului de Relații Externe şi Investitori al Municipalității Cluj-Napoca; Roberto Musneci, Președintele Camerei de Comerț Italiene pentru România (CCIpR); Alessio Cioni, Director general și Administrator delegat al Intesa Sanpaolo Bank România; Giulio Bertola, Președintele Confindustria România.
„În România, ca și în Italia, formarea și competentele forței de muncă reprezintă una dintre principalele provocări care trebuie abordate pentru a consolida competitivitatea și creșterea sustenabilă a mediului de afaceri. Prin această conferință dorim să acoperim o lacună în activitățile de diplomație publică ale Ambasadei și să oferim instituțiilor române, dar și companiilor noastre investitoare și companiilor internaționale care activează în România, o contribuție concretă la o dezbatere deja inevitabilă, continuând astfel sprijinul italian pentru aderarea României la OCDE”, a subliniat Ambasadorul Durante Mangoni în discursul său de deschidere. Scopul ambițios al conferinței, a continuat Ambasadorul, a fost aceea de a oferi un aport concret de idei pentru dezvoltarea unor politici în acord cu principiile Union of Skills lansate în luna martie de Vicepreședintele Comisiei Europene, Roxana Mînzatu. O provocare comună pentru ambele țări, care pot beneficia din plin de nivelul de excepție atins de parteneriatul economic bilateral italo-român.
“Companiile italiene din România contribuie semnificativ la dezvoltarea pieței muncii. În acest context, colaborarea dintre mediul privat și autorități este vitală pentru a asigura o pregătire profesională adecvată și pentru a reduce decalajul dintre nevoile angajatorilor și competențele disponibile”, a subliniat doamna Ministru Bucura-Oprescu în salutul său. “România are un potențial imens, atât prin noile generații de tineri talentați, cât și prin posibilitatea de a investi în dezvoltarea continuă a celor deja angajați. Cu toate acestea, este evident că sectoare cheie precum IT, ingineria, sănătatea și serviciile se confruntă cu un deficit de competențe specifice. De aceea, este important să adaptăm formarea profesională la cerințele pieței muncii globale și la meseriile viitorului.”
Secretarul de Stat Niculescu a reamintit progresele semnificative înregistrate de România de la începutul procesului de aderare pe o temă fundamentală pentru întreaga Europă, cea a muncii. În acest sens, conferința a oferit prilejul pentru o discuție amplă interpretată în spiritul OCDE, reunind la București reprezentanți ai Organizației și ai Autorității Europene a Muncii.
În discursul de deschidere al conferinței, Directorul Stefano Scarpetta a oferit o perspectivă asupra progreselor semnificative pe care România le-a înregistrat în ultimii 30 de ani, dar și asupra provocărilor care rămân actuale pentru a finaliza traseul de convergență cu nivelurile de ocupare a forței de muncă și de formare profesională din țările OCDE. Transformările profunde cauzate de tranziția digitală și ecologică, prezența tot mai granulară a inteligenței artificiale și îmbătrânirea progresivă a populației active impun necesitatea și urgența unor măsuri suplimentare pentru intrarea tinerilor și a femeilor pe piața muncii. În mod similar, consolidarea serviciilor de ocupare a forței de muncă, inclusiv a parteneriatelor public-privat, și formarea continuă a adulților rămân esențiale pentru facilitarea tranziției forței de muncă către competențele impuse de o piață în schimbare.
Pornind de la raport, experții și reprezentanții instituționali care au intervenit în cele două paneluri au aprofundat temele zilei, formulând propuneri și împărtășind experiențe cu privire la proiecte italiene și europene. Directorul Massimo Temussi, de exemplu, de la Ministerul italian al Muncii, a prezentat un proiect în curs de dezvoltare între OCDE și Italia, care vizează consolidarea parteneriatelor public-privat în furnizarea de servicii de ocupare a forței de muncă în Italia, și care poate oferi referințe utile și pentru România.
În discursul său de încheiere, Directorul general al Comisiei Europene, Mario Nava, a reamintit că piața europeană a muncii va pierde un milion de lucrători pe an până în 2050, ceea ce va avea un impact negativ asupra investițiilor tehnologice și a competitivității. Pentru a răspunde acestor provocări, Uniunea Europeană a lansat Union of Skills, o nouă inițiativă pentru următorii cinci ani. O guvernanță puternică, îmbunătățirea educației și a atractivității formării profesionale pentru tineri și adulți, precum și consolidarea serviciilor de ocupare a forței de muncă se află în centrul strategiei.
În acest context, conferința a evidențiat dialogul amplu și structurat care are loc între sistemele economice și instituționale din Italia și România, din dorința comună de a pregăti companiile italiene și române pentru provocările transformării în plină desfășurare.