Raportul anual al FMI asupra României arată că mai sunt necesare măsuri de ajustare fiscale care să ducă, în următorii ani, la o creștere a veniturilor cu 2% din PIB. Cu alte cuvinte, impozitele și taxele vor trebui să mai crească în următorii ani, dar iată ce spune raportul, printre altele:
,,Noul pachet fiscal îmbunătățește proiectarea politicilor în unele domenii. Acesta lărgește baza de impozitare și îmbunătățește veniturile prin limitarea scutirilor pentru lucrătorii din sectoarele agricole, construcții, prelucrare alimentară și IT și prin limitarea numărului de bunuri supuse cotelor reduse de TVA. Aceste măsuri îmbunătățesc echitatea și sprijină ajustarea fiscală într-un mod favorabil creșterii. Creșterea impozitului pentru microîntreprinderi va crește veniturile fiscale; dar pentru a închide cu adevărat această lacună, pragul de înregistrare ca microîntreprindere ar trebui redus și mai mult. În plus, impozitele pe cifra de afaceri aplicate băncilor și întreprinderilor mari pun o povară injustă asupra companiilor cu marje scăzute și pot reduce intermedierea financiară”.
Nici nu s-a pronunțat CCR asupra pachetului fiscal asumat recent de guvern că, iată, alte motive de incertitudine lovesc economia României. Orice companie se va întreba: oare ce impozite și taxe vor mai crește, merită să investim în continuare în România? Răspunsul va fi de genul: mai așteptăm, să vedem ce se va întâmpla.
Pe de altă parte, am primit și răspunsul, mai repede decât m-am așteptat, la întrebarea de ce tac băncile, iar acesta se află în comunicatul FMI. Dacă, pe de o parte, apreciază ca fiind bune măsurile de eliminare a facilităților din construcții și industria agro-alimentară, de reducere a pragului pentru microîntreprinderi, deci se așteaptă la noi venituri suplimentare, pe de altă parte apreciază că impozitele pe cifra de afaceri a băncilor și întreprinderilor mari pun o povară injustă asupra companiilor cu marje scăzute și pot reduce intermedierea financiară. Acum este clar de ce tac băncile și companiile mari? Mă aștept ca în următorul interval de timp să vină tot felul de comunicatori de la guvern care să ne spună că nu se vor mai impozita aceste bănci și companii cu un impozit pe cifra de afaceri, căci așa ni s-a recomndat de către FMI sau procentul se va reduce. Case closed!
În schimb, companiile mici, microîntreprinderile, populația, sunt bune de plată, deoarece deficitul trebuie redus cumva, nu-i așa?
Legalizarea și impozitarea prostituției ar aduce venituri importante la bugetul de stat, la fel ca în celelalte state occidentale dezvoltate, precum Franța, Germania, Olanda, Spania, Italia, etc. ! Prostituția este un fenomen care nu poate fi eradicat dar poate fi controlat ! Anual, prostituția produce sume imense de bani nefiscalizați ! Banii proveniți din impozitarea prostituției ar putea fi folosiți pentru sistemul de pensii și cel sanitar ! În altă ordine de idei, ar fi necesară și intensificarea controalelor în piețele agroalimentare. Majoritatea comercianților nu folosesc case de marcat și declară, în fals, către stat, sume infinit mai mici decât cele declarate. Verificarea averilor acestor comercianți ar demonstra clar ca au obținut ilicit sume de bani foarte mari !