Amenajarea unei camere de adolescent poate fi uneori o provocare. O astfel de încăpere de tineret trebuie mai mult decât un spațiu util și funcțional, amenajat estetic.
Pe lângă crearea unor zone de lucru, relaxare și odihnă, în aranjarea camerei unui adolescent trebuie să ai în vedere, în mod special, și pasiunile și interesele sale de la această vârstă. Este bine ca toate cerințele de ordin practic, dar și necesitățile specifice să se reflecte în acest loc privat, unde el să poată regăsi cu ușurință.
Iată ce sfaturi îți oferim pentru amenajarea camerei unui adolescent.
- Creează zone distincte
În amenajarea camerei unui tânăr cu pasiuni și preocupări numeroase și diverse, este important să creezi condiții care să-i permită acestuia o cât mai bună gestionare a timpului. Dacă ții cont de niște principii simple, oferi premise pentru ca el să devină cât mai bine organizat și eficient în acțiunile sale.
Cel mai la îndemână este să creezi în camera adolescentului zone distincte pentru fiecare din activitățile principale de la această vârstă: studiu, recreere și somn. De exemplu, zona de lucru unde se află biroul și câteva etajere pentru rechizite și cărți școlare trebuie amenajată separat de cea de relaxare, și desigur cea pentru somn.
Există soluții eficiente, și potrivite pentru a delimita cu ușurință fiecare dintre aceste spații. De exemplu, covoarele pentru copii și tineret de la Decorino, care au forme și dimensiuni variate, pot fi plasate în oricare din aceste zone distincte, pentru o organizare cât mai eficientă. În plus, vei obține și un mod de decorare original deoarece modelele și imprimeurile lor vesele și amuzante satisfac cele mai originale și pretențioase cerințe.
- Folosește mobilier multifuncțional
Un adolescent este implicat la vârsta sa în multe activități. Cu toate acestea, în amenajarea camerei sale nu ai nevoie neapărat de multe piese de mobilier, cât mai ales ca acestea să dispună de numeroase spații de depozitare. Folosește piese simple, preferabil în culori deschise, ce au cât de multe astfel de locuri incorporate.
Cele mai utile în acest sens sunt corpurile multifuncționale de mobilier, care pot fi amplasate în diverse locuri din cameră și care pot fi schimbate cu ușurință la nevoie. Acestea sunt prevăzute de obicei cu multe zone unde poți organiza toate cărțile, hainele dar și obiectele sau gadgeturile pe care tânărul le folosește zi de zi. Deasupra unui șifonier de haine poți plasa, în plus, alte cutii de depozitare, pentru alte obiecte care se vor aduna în timp. În acest fel, tânărul adolescent va deveni mai organizat, și va putea să păstreze ordinea cu mai mare ușurință.
- Etalează-i trofeele
În timp, tânărul adolescent va achiziționa și o mulțime de diplome, trofee sportive sau alte obiecte de care este mândru. Este important deci să aibă în camera sa anumite locuri speciale unde să expună toate aceste obiecte care îi oglindesc realizările. De exemplu, ele pot fi amplasate pe pereți, dar și pe etajere special amenajate.
Nu uita nici de importanța unor accesorii atent alese, care să creeze accente de culoare: un tablou vesele, un lampadar colorat sau alte decorațiuni interesante pentru el: un glob pământesc, postere cu artiștii preferați etc. Un aspect de care să ții cont este iluminarea corectă a spațiului de lucru, preferabil cu lumina provenind din partea stângă.
Camera unui adolescent trebuie să fie un ambient care să-l reprezinte și care să-i evidențieze preferințele și pasiunile de la această vârstă. Totodată, este un spațiu unde el poate lucra cu plăcere, sau se retrage în solitudine la nevoie.
Ține cont de recomandările de mai sus, dar și de părerea sa atunci când amenajezi spațiul ideal pentru copilul tău. În acest fel vei crea locul perfect utilat, unde el se regăsește și își petrece timpul cu plăcere!