Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat marţi, 26 martie 2018, la hotelul JW Marriott Grand Hotel din Bucureşti, cea de-a şaptea ediţie a conferinţei „Cities of Tomorrow”. Evenimentul a reunit peste 300 de participanţi din întreaga ţară, dar şi din străinătate, printre care arhitecţi, urbanişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi numeroşi reprezentanţi ai sectorului public, confirmând încă o dată că manifestarea are un caracter internaţional, dedicat importanţei dezvoltării urbane şi regionale.
Tema centrală din acest an a fost trialogul dintre administraţie, mediul de business şi societate civilă, deviza evenimentului fiind gândire globală. acţiune locală.
Evenimentul a fost deschis de Directorul General şi de Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, domnul Sebastian Metz respectiv domnul dr. Dragoş Anastasiu şi de Excelenţa sa domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti.
Prima parte a evenimentului a avut ca temă centrală importanţa consultărilor publice şi participarea comunităţii la realizarea proiectelor de dezvoltare urbană. Evenimentul a debutat astfel cu proiectul Raumwerk D din Düsseldorf (unul dintre cele mai complexe proiecte de consultare publică şi reconfigurare urbană a unui întreg oraş) precum şi un dialog privind abordarea corectă a proiectelor urbane de anvergură şi implicarea tuturor actorilor relevanţi, între Arh. Eugen Pănescu şi Dr. Arnold Voss, urbanist de renume internaţional, activ atât în domeniul urbanistic cât şi în cel civic.
Domnul Marius Cristea, Banca Mondială a prezentat în premieră absolută rezultatele procesului de consultare al Băncii Mondiale, „Priorităţile oraşului tău”. Acest proces de consultare, unic pentru oraşele din România şi pentru priorităţile lor de dezvoltare, a implicat 41 de municipii, 372 de proiecte strategice şi peste 72 de miliarde de euro pentru dezvoltarea oraşelor României. Consultarea la care au participat 100.000 de români are ca ţel schiţarea unei politici de dezvoltare urbană şi metropolitană a României. Procesul de consultare a fost finalizat pe 22 martie, iar pe 26 martie, la Cities of Tomorrow #7 au fost prezentate rezultatele. S-a constatat că există o corelaţie directă între nivelul de studii, un anumit profil ocupaţional şi interesul pentru comunitate.
Printre proiectele prioritare votate de cetăţeni pentru Bucureşti expertul Băncii Mondiale a amintit: extinderea şi modernizarea reţelei de metrou, modernizarea centurii, realizarea autostrăzii de centură care să treacă prin judeţul Ilfov.
Ca linie generală priorităţi pentru românii din toată ţara sunt cele din domeniul sănătăţii şi al infrastructurii.
Înaintea acestei a 7-a ediţii a Cities of Tomorrow a fost organizat un concurs de proiecte adresat administraţiei publice, mediului de business şi societăţii civile. S-au avut în vedere, în delimitarea proiectelor câştigătoare, factorul dezvoltării sustenabile. S-au căutat, aşadar, iniţiative cu un impact deosebit asupra acestui tip de dezvoltare, cât şi asupra marketingului regiunii, calităţii vieţii, dialogului între stakeholderi.
Cu ajutorul unui juriu format din personalităţi cu experienţă vastă, s-au stabilit 10 finalişti din totalul de 83 de proiecte propuse. Aşadar, 10 iniţiative au primit atenţie deosebită cu prilejul acestei conferinţe având ocazia să se prezinte în plen, în cadrul sesiunii de pitching: la categoria administraţie publică: Reşiţa („Încredere în Reşiţa” – program finanţare locală), Reghin (Reghin City App), Oradea (transformarea centrului istoric Oradea), Invest in Jiu Valley; la categoria mediu de business: Ceetrus (Drumul Taberelor), Life is Hard (City Apps), Speedwell (Record Park Cluj-Napoca); la categoria societate civilă: Asociaţia Over4 (reabilitare blocuri), Fundaţia Comunitară Bucureşti (Bucureştiul Pregătit – fond pentru dezastre majore), OAR (platforma 30zile.ro)