Camera Reprezentanților a respins o moțiune ce viza declanșarea procedurii de destituire a președintelui Donald Trump

Cu 332 de voturi pentru și 95 împotrivă, Camera inferioară a Congresului american a respins miercuri o moțiune depusă de democratul Al Green prin care se cerea declanșarea procedurii de destituire («impeachment») a lui Donald Trump. O opțiune, spun comentatori din Washington, care divizează Partidul Democrat, dar care nu este exclusă definitiv.

Presa și posturile americane de televiziune, citate de «Le Figaro», au precizat că demersul deputatului Al Green a intervenit în urma recentelor declarații rasiste ale președintelui Trump la adresa unor parlamentare ale Partidului Democrat, provenite din rândul minorităților naționale existente în America.

Inițiativa congresmenului Al Green, relatează corespondentul ziarului «Le Figaro», a venit pe fondul scandalului imens ce a urmat unor mesaje difuzate pe rețelele de socializare de către Trump prin care le cerea unor deputate din partea Partidului Democrat, provenite din rândul minorităților naționale, «să se întoarcă de unde au venit», nu să critice politicile și situația din Statele Unite. Nu puțini analiști politici americani au considerat că acest scandal, venit după multe alte mesaje controversate, ar justifica declanșarea procesului de destituire a președintelui Trump. Demersul lui Al Green a venit, de asemenea, după ce, marți, Camera Reprezentanților, unde democrații dețin majoritatea, a fost adoptată o moțiune în care au fost condamnate declarațiile rasiste ale lui Donald Trump la adresa celor patru deputate provenite din minorități naționale. Declarațiile lui Trump, se spune în rezoluția propusă de el pentru demiterea președintelui, au adus «dispreț, rușine și o proastă reputație înaltei funcții de președinte al Statelor Unite».

Destituirea lui Trump nu este aprobată de toți membrii Camerei Reprezentanților

Ideea destituirii lui Trump nu este acceptată de aripa moderată a Democraților americani, preocupați de rezultatele sondajelor recente conform cărora sprijinul acordat lui Trump din partea Republicanilor a crescut chiar și după mesajele rasiste de zilele trecute. Democrata Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, a precizat că declanșarea procedurii de destituire a președintelui este de competența conducerii Partidului Democrat. Liderul majorității democrate din Camera Reprezentanților, Steny Hoyer a anunțat că demiterea din funcție a președintelui american nu a fost discutată de conducerea Partidului Democrat. Declanșarea procedurii de impeachment fără existența unor dovezi concrete privind abaterile comise de Trump, așa cum vor politicienii democrați radicali, este considerată o mișcare greșită de către doamna Pelosi și de alți lideri ai formațiunii. Nancy Pelosi sugerează să se aștepte rezultatul anchetelor Congresului pentru a determina dacă Donald Trump a obstrucţionat așa-numita «anchetă rusă» efectuată de procurorul special Robert Mueller și dacă în campania pentru alegerile din 2016 a existat în realitate o cooperare a echipei lui Trump cu oficiali ruși. Robert Mueller urmează să fie audiat săptămâna viitoare în Congresul american, în cadrul unei ședințe publice.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW