Văzând patrula militară înmânând documente de apel la periferia Kievului, un bărbat s-a strecurat într-un magazin din apropiere. Un altul a refuzat chiar să se oprească pentru ofițeri. Alții, însă, s-au conformat în liniște, potrivit Reuters.
Cei mai mulți bărbați merg să ceară scutire de la luptă
Deși unii bărbați ar putea veni la mobilizarea accelerată a Ucrainei pentru a reîntregi efectivele, ei sunt mai puțin dornici să lupte decât înainte, a spus un ofițer de rețea, care folosește indicativul „Fantomas”.
„Acum, din câte știu eu, majoritatea cozilor (la birourile de mandate) sunt alcătuite din persoane care doresc să obțină un fel de scutire (de la luptă)”, a spus tânărul de 36 de ani, care a fost însoțit de Reuters într-o patrulă în capitala Ucrainei.
Veteranul se află în prima linie a efortului de a mobiliza oamenii, în ciuda entuziasmului public în scădere pentru serviciul militar, deoarece analiștii militari descriu regenerarea forței de muncă a trupelor drept una dintre provocările centrale ale câmpului de luptă al Kievului.
Președintele Volodimir Zelenski a redus vârsta de recrutare la 25 de ani începând cu 27 aprilie și a semnat o revizuire a procesului de mobilizare care a intrat în vigoare în mai, obligând bărbații sub 60 de ani să-și reînnoiască informațiile despre datele personale la birourile de recrutare sau online.
Deși numărul de recrutări rămâne învăluit în secret în timpul războiului, unii oficiali politici și militari au spus că schimbările, inclusiv o campanie de creștere a recrutării voluntare, au readus efortul de mobilizare pe drumul cel bun după două luni.
Armata ucraineană a declarat pentru Reuters că rata de recrutare s-a dublat în mai și iunie față de ultimele două luni, fără a furniza cifrele.
Purtătorul de cuvânt Bohdan Senyk a descris asta drept o „tendință pozitivă”. Vârsta medie a unui soldat mobilizat a rămas neschimbată la aproximativ 40 de ani.
Foarte mulți soldați care sunt deja pe front de doi ani cer cu disperare să fie înlocuiți
Mulți soldați sunt disperați să fie înlocuiți după mai bine de doi ani de serviciu practic non-stop, fără să știe nimic cu privire la momentul în care vor fi demobilizați dintr-o forță armată de aproximativ 1 milion.
Întrebat despre o cifră de 200.000 de militari suplimentari citată într-un ziar german, Roman Kostenko, secretarul comisiei naționale de apărare a parlamentului, a estimat că armata ar putea înrola atât de mulți până la sfârșitul anului dacă procesul va continua în ritmul actual.
Acest lucru, a spus el, ar putea permite Ucrainei să ia în considerare o legislație pentru demobilizarea unor trupe, deși ministrul de interne a avertizat că acest lucru fără a înlocui o parte proporțională a acestora ar putea slăbi frontul.
Mathieu Boulègue, analist al apărării la Centrul de Analiză a Politicii Europene din Washington, a spus că estimarea de 200.000 este încurajatoare, dar că sarcina mai critică ar fi să-i antreneze și să îi distribuie corect pe front.
Ucraina trebuie să „investească capitalul uman în mod inteligent și eficient acolo unde este nevoie. Pentru că chiar dacă poți convinge pe oricine să conducă un camion sau să curețe toalete, nu poți obține atât de ușor luptători eficienți”, a spus el.
Între timp, Rusia recrutează aproximativ 30.000 de militari pe lună pentru efortul său de război, în timp ce suferă pierderi „foarte mari”, a declarat marți un înalt oficial NATO. El a adăugat că Moscova nu avea muniții și trupe pentru a începe o ofensivă majoră.
De la revizuirea mobilizării, unele birouri de recrutare s-au chinuit să facă față afluxului de bărbați care au venit să-și înregistreze sau să-și actualizeze datele până la data limită de 16 iulie.
„Vin mai mulți oameni decât suntem capabili să acceptăm”, a spus un șef adjunct al biroului de proiect unde lucrează Fantomas. „Uneori procesarea se prelungește până la ora 1 noaptea”.
Oficialul, care a cerut anonimatul, i-a dat dreptate lui Fantomas și a spus că o parte „foarte, foarte mare” de bărbați caută scutiri, deși a insistat că lucrurile sunt pe drumul cel bun.
e plin litoralul nostru de masini cu numere de UA, conduse in mod invariabil de barbati de 30-40 de ani…
nu stiu de unde mai au bani dupa atata razboi, probabil au gasit de lucru in Romania si nu mai au de gand sa se intoarca in tara lor.
„Mai puțin dornici sa lupte ca inainte”, „stau la cozi imense pt a obtine scutire” de la tocator, hahahahaha 😝😝😝. Ba mooooistilor, fug suacrainieniu din colonia aia sua pe capete, nu mai vor sa lupte cu featii lor rusi pt cersenski, banderistii lui, sua si Rotschild. S a dus aia cu slava suacraina😝😝😝