Joe Biden își construiește echipa economică în jurul fostei președinte a Rezervelor Federale americane, Janet Yellen

Președintele ales, Joe Biden, a confirmat luni, 30 noiembrie, numirea în fruntea Departamentului Trezoreriei (echivalentul Ministerului de Finanțe – nn) a unei femei, în persoana dnei Janet Yellen, prima femeie care deținut funcția de președintă a Băncii Centrale a StatelorUnite (Rezervele Federale-Fed). Această numire va avea nevoie de confirmarea Senatului. Ca Secretar adjunct al Trezoreriei, Joe Biden l-a ales pe Wally Adeyemo. “Dacă va fi confirmat, a spus Biden, Adeyemo va fi primul Secretar adjunct afro-american la Trezorerie”. Acest expert în politică macroeconomică este de origine nigeriană și a deținut funcțiile de director adjunct al Consiliului economic național american, consilier la Securitatea națională și șef de cabinet la Biroul pentru protecția financiară a consumatorilor.

Superministerul american al Finanțelor este completat cu numirea dnei Neera Tanden în funcția de director al Biroului pentru Gestiune și Buget. Ea va fi prima femeie de origine indiană numită într-un astfel de post. Cariera ei, potrivit lui Joe Biden, s-a concentrat asupra punerii în aplicare a politicilor concepute pentru susținerea familiilor de lucrători, favorizării creșterii economice și reducerii inegalităților evidente”.

Reține de asemenea atenția numirea dnei Cecilia Rouse în fruntea Consiliului consilierilor economici ai președintelui. “Ea, relevă Joe Biden, va deveni prima femeie afro-americană și a patra femeie numită la conducerea consiliului respectiv în istoria de 74 ani a acestuia“. Rolul acestei agenții în cadrul Casei Albe este să ofere președintelui sfaturi economice obiective în vederea elaborării politicii economice naționale și internaționale.

Vor mai face parte din Consiliu Jared Bernstein, fost economist șef al vicepreședintelui Biden în primii ani ai administrației Obama, precum și Heather Boushey. Această “eminentă economistă”, spun surse informate, a desfășurat cercetări concentrate asupra inegalităților economice și este cofondatoarea Centrului din Washington pentru Creștere Echitabilă.

“În condițiile în care vom începe să acționăm pentru a pune virusul sub control, scrie Joe Biden într-un comunicat, prezentăm această echipă ce va aduce un sprijin economic imediat americanilor în actuala criză economică și ne va ajuta la reconstruirea economiei noastre încă mai puternică decât oricând”. “Nu avem timp de pierdut în a aborda criza economică cu care ne confruntăm…Această echipă va fi gata încă din prima zi pentru a mobiliza toate mecanismele guvernului pentru a -i ajuta pe cei loviți cel mai dur de Covid-19 și pentru a corecta inegalitățile structurale din economia noastră”, a mai spus în comunicatul său Joe Biden.

Foto: By United States Federal Reserve – Obtained via email from Federal Reserve OPA., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29066840

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW