O campanie practic antieuropeană desfășoară în aceste zile guvernul populist italian în componenţa căruia intră Liga condusă de Matteo Salvini și formațiunea M5S condusă de Luigi Di Maio. Ambele formațiuni și-au concentrat campania pentru alegerile europene asupra criticilor la adresa «eurocraţilor bruxellezi». Pe acest fond, nu este de mirare că un italian din doi dorește organizarea unui referendum privind Italexit.
Haosul provocat în viața politică britanică de Brexit pare să nu-i aducă la rațiune pe euroscepticii italieni, transmite din Roma corespondentul permanent al ziarului «Les Echos». Dimpotrivă, manipulați de campania amplă și intensă a actualului guvern populist, unul din doi eurosceptici italieni este în favoarea organizării unui referendum privind Italexit. Dacă, în 2016, 28% dintre italieni considerau utilă o astfel de consultare în peninsulă, numărul lor a ajuns astăzi la 49,5%. O treime dintre ei afirmă că în mod cert își dau votul afirmativ dacă li s-ar cere avizul de ieșire a țării din Uniunea Europeană. Cu o lună și jumătate înaintea reînnoirii Parlamentului European, acest sondaj – realizat de Community Group pentru ziarul «La Stampa» – confirmă fără dubii că «suveraniştii au vântul în pupă în peninsulă». Atât Liga, cât și M5S, de la nivelul guvernării, nu ezită niciodată să critice «eurocraţii bruxellezi care – spun ei – umilesc popoarele cu normele lor obligatorii și absurde».
Neîncredere crescândă în moneda euro
Matteo Salvini, liderul Ligii, și-a ales drept slogan al campaniei în vederea europarlamentarelor, lansată lunea trecută la Milano, sintagma «Europa bunului simţ». Scopul său este «schimbarea raporturilor de forță practicate de Bruxelles printr-o victorie a frontului suveranist», în fruntea căruia nu ascunde că dorește să se poziționeze.
Programul său: denunțarea «Europei bancherilor și a tehnocraţilor», afirmarea Europei «națiunilor mândre de identitatea lor», închiderea frontierelor pentru apărarea în fața «invaziei migratorii și a riscului islamist». O remarcă importantă: deși numeroase formațiuni politice similare din Europa împărtășesc aceste idei, de la partidul Marinei Le Pen (Rassemblement national) până la partidul Dreptate și justiție din Polonia, doar liderii Alternativei pentru Germania (AfD), ai Adevăraților finlandezi și ai Partidului Popular Danez au făcut deplasarea la Milano pentru a participa la lansarea campaniei lui Salvini.
Analiști italieni, citați de corespondentul ziarului «Les Echos», mai semnalează un fenomen special în Italia – creșterea popularității euroscepticismului într-o Italie cunoscută cu ani în urmă a fi una dintre țările cele mai eurofile de pe continent. În privința monedei euro, opiniile pozitive privind moneda unică europeană au scăzut de la 67,5% în 2014, la puțin peste 50% în 2019. Dacă în 2014 doar 22,4% dintre italieni apreciau că moneda euro le-a complicat viața de zi cu zi, astăzi au ajuns la 40,9%. De aici și explicația dorinței a 30% dintre italieni de a se reveni la lira italiană.