Cancelarul german Olaf Scholz a respins ferm afirmația președintelui american Donald Trump că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un „dictator”.
„Este pur și simplu greșit și periculos să negați legitimitatea democratică a președintelui Selenskj”, a declarat politicianul SPD pentru SPIEGEL miercuri seară.
Volodimir Zelenski este șeful statului ales al Ucrainei. Faptul că alegerile regulate nu pot fi organizate în mijlocul unui război este în conformitate cu cerințele constituției ucrainene și ale legilor electorale. Nimeni nu ar trebui să pretindă altfel”, a spus Scholz.
Cancelarul a amintit că Rusia, sub Vladimir Putin, a început războiul în Ucraina. ”Ucraina se apără de aproape trei ani împotriva unui război de agresiune rusesc nemilos. Zi după zi”, a spus Scholz.
Trump l-a numit pe Zelenski dictator miercuri pe platforma sa Truth Social. „Ca dictator fără alegeri, Zelenski ar fi mai bine să acţioneze repede sau nu va mai avea o ţară”, a scris republicanul. Între timp, negocierile cu Rusia pentru a pune capăt războiului vor continua.
Ministrul de externe al Germaniei Annalena Baerbock (Verzii) a respins în mod clar declarațiile lui Trump. „Este complet absurd”, a spus Baerbock pentru ZDF.
„Dacă nu doar postezi rapid, ci vezi lumea reală, atunci știi cine, din păcate, trebuie să trăiască în condiții dictatoriale: oamenii din Rusia, oamenii din Belarus luptă în fiecare zi pentru democrația lor liberă”, a spus Baerbock.
Robert Habeck (Verzii) a fost la fel de critic: „Declarația președintelui SUA este șocantă. Aceasta este o denaturare fără precedent a realității și extrem de periculoasă. Ceea ce este adevărat este că dictatorul Putin a invadat democrația Ucrainei”, a scris el pe X.
Friedrich Merz (CDU) a luat atitudine și față de declarația lui Trump: „Ucraina apără, de asemenea, valorile democrației și libertății pe care le reprezintă Europa și America. Sunt multe lucruri care îi despart pe Volodimir Zelenski de Vladimir Putin. „Cea mai importantă diferență este că președintele ucrainean este legitimat democratic, în timp ce președintele rus rămâne la putere prin alegeri simulate”, a spus Merz, în contradicție clară cu declarația lui Trump.
Între timp, criticile au venit și din partea fostului vicepreședinte al lui Trump, Mike Pence: „Domnule președinte, Ucraina nu a „început” acest război. Rusia a lansat o invazie fără temei și brutală care a costat sute de mii de vieți. Drumul către pace trebuie construit pe adevăr”, a scris el pe X.
De asemenea, ONU a condamnat declarația lui Trump. Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General António Guterres, a declarat la New York: „Președintele Zelenskj este în funcție după alegerile organizate în mod corespunzător”.
Președintele ceh Petr Pavel l-a acuzat pe președintele SUA de cinism: „Ce valoare ar avea alegerile într-o țară care de trei ani se apără împotriva agresiunii unei puteri nucleare vecine? Cum pot fi organizate alegeri când o cincime din teritoriu este controlată de forțele de ocupație și întreaga țară este atacată zilnic? „Pentru a-l numi dictator pe președintele unei astfel de țări, este nevoie de o cantitate suficientă de cinism”, a scris el pe X.
Biroul prim-ministrului britanic Keir Starmer a declarat că el și Zelenski au vorbit la telefon în acea seară. Premierul și-a exprimat sprijinul pentru Zelenski ca șef ales democratic al Ucrainei. Se spune că Starmer a spus că era pe deplin rezonabil să se suspende alegerile în timpul războiului. Acesta a fost și cazul Marii Britanii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, Starmer și-a reiterat sprijinul pentru eforturile conduse de SUA de a obține o pace durabilă în Ucraina.