Multe persoane ezită să ceară o a doua opinie medicală, fie din jenă față de medic, fie din cauza procedurilor care consumă mult timp. Totuși, în unele situații, părerea altui medic poate schimba în totalitate diagnosticul și metodele de tratament.
Erorile medicale sunt posibile și în România, mai ales atunci când vine vorba de afecțiuni rare sau complicate, greu de diagnosticat. Totuși, deși speri ca o a doua opinie medicală să infirme diagnosticul inițial și să fie vorba de o boală mai puțin gravă, trebuie să te aștepți și la o confirmare a diagnosticului.
În acest caz, a doua opinie medicală te ajută să te convingi că diagnosticul nu este unul greșit. Află de ce este importantă a doua opinie medicală, când este nevoie de aceasta și cui o soliciți.
De ce este importantă a doua opinie medicală?
A doua opinie medicală este importantă, deoarece erorile sunt posibile și în sistemul de sănătate. Totuși, o eroare medicală nu trebuie atribuită neapărat doctorului. Aceasta poate apărea și din cauza funcționării greoaie a sistemului medical. Investigațiile și analizele efectuate prea târziu sau cu rezultate eronate, timpul scurt alocat consultației sau aparatura învechită pot fi, de asemenea, răspunzătoare de erorile de diagnostic.
O a doua opinie medicală te ajută să te informezi cât mai bine despre boala de care suferi despre metodele de tratament disponibile. În plus, te asiguri că metoda propusă este cea potrivită și completă. Spre exemplu, o operație chirurgicală poate fi inutilă uneori, chiar dacă ți-a fost recomandată. Unele clinici se ocupă cu metode de tratament mai moderne și mai avantajoase, care nu produc traume majore asupra organismului.
Când este nevoie de a doua opinie medicală?
Conform verywellhealth.com, a doua opinie medicală se recomandă în următoarele situații:
- Ai fost tratat, însă simptomele continuă – atunci când simptomele nu se ameliorează sau se agravează, în ciuda tratamentelor, poate fi nevoie de părerea altui medic. Nu trebuie să-ți asumi faptul că o boală cronică produce simptome persistente. Tratamentul medical trebuie să îmbunătățească calitatea vieții.
- Ai fost diagnosticat cu o boală rară – bolile rare au mai puține cercetări care să le detalieze. De aceea, există un risc mai mare de-a primi un diagnostic greșit. Un medic specializat pe boala respectivă te poate ajuta să te lămurești.
- Ai fost diagnosticat cu cancer – diagnosticul de cancer este unul „greu de digerat”, influențează puternic viața și perspectiva asupra vieții. De aceea, este important să ceri o a doua opinie, pentru a te asigura cu privire la diagnostic și la prognosticul bolii.
- Ți s-a propus un tratament chirurgical riscant sau care are consecințe pe termen lung – nu accepta o operație chirurgicală înainte de-a pune în balanță și alte metode de tratament disponibile. O intervenție chirurgicală este o procedură serioasă care poate produce efecte sau chiar traume pe viață.
- Nu te simți sigur cu privire la diagnostic – indiferent de diagnostic, te poți simți, pur și simplu, nesigur. Este important să fii împăcat cu tine însuți, iar o a doua opinie te poate lămuri și-ți poate alunga îngrijorările.
Cui o solicităm?
Solicitarea unei alte opinii medicale poate fi dificilă și ezitantă. Dacă îți este teamă sau rușine să ceri acest lucru medicului, este important să înțelegi că este vorba despre propriul tău organism și că ai dreptul să alegi. Trebuie să știi că nu ești singurul care solicită un asemenea lucru. A doua opinie medicală este cerută frecvent.
Cum soliciți a doua opinie medicală? Poți discuta cu medicul de familie sau chiar cu medicul specialist care ți-a oferit diagnosticul. Spune-i acestuia să-ți recomande și un alt medic specialist și detaliază îngrijorările cu privire la condiția ta medicală. Alternativ, accesul la internet îți permite să găsești de unul singur alți medici specializați în boala de care este posibil să suferi și să-i contactezi direct. De asemenea, alți pacienți îți pot recomanda medicul de care ai nevoie.
O altă metodă este apelarea la serviciile de second opinion. Multe dintre acestea sunt gratuite. Poți apela la un astfel de serviciu din străinătate sau din România, cum ar fi a doua opinie medicală oferită de Neurohope. Pentru aceste servicii este nevoie doar de trimiterea dosarului medical.
În concluzie, a doua opinie medicală este importantă în unele cazuri. Nu ezita să o soliciți, dacă te afli într-o situație similară cu cele prezentate.
Referințe:
Gordon, Sherri. 5 Situations When Getting a Second Opinion Is Your Best Option. 28 Mar. 2020, www.verywellhealth.com/top-reasons-to-get-a-second-opinion-4144734.