Multe persoane preferă să consume anumite băuturi alcoolice, datorită faptului că acestea sunt aperitive delicioase, cu o aromă foarte plăcută. Totuși, alcoolul trebuie consumat cu o anumită limită, în special în cazul șoferilor. În România, legislația care privește consumul de alcool la volan este mult mai dură decât mulți șoferi ar crede.
Acest lucru se produce din cauza faptului că, în urma consumului de alcool, reflexele și memoria nu mai pot funcționa în mod corespunzător, lucru care poate duce la accidente auto grave, ce pot avea ca și consecință pierderea de vieți umane.
Astfel, pentru a evita cu succes toate aceste evenimente neplăcute, organele de politie pot să oprească oricând șoferii în vederea efectuării controalelor ce țin de documente, dar îi și pot testa cu ajutorul unui etilotest, pentru a observa cu exactitate care este cantitatea de alcool respirată.
Cum se măsoară alcoolemia
Cantitatea de alcool care a fost consumată de un individ este masurată prin alcoolemie, care reprezintă, întotdeauna, cantitatea de alcool care se regăsește în sânge. Alcoolemia înseamnă câti mililitri de alcool se regăsesc într-un litru de sange. Aceasta poate fi calculată cu ajutorul aparatului etilotest (prin respirație) sau chiar în laborator (în urma analizării probelor de sânge sau de urină).
Astfel, o alcoolemie 0.10mg/l reprezintă faptul că un individ are o parte de alcool în 10 mii părți sânge. Acest lucru este important de știut, deoarece, până la o anumită valoare, alcoolemia este doar sancționată, din punct de vedere convențional. Totuși, după ce se depășește această valoare, aceasta poate deveni o problema de natură penală.
Mai mult, este important de știut că, în România, alcoolemia, în special în cazul șoferilor, trebuie să fie zero.
Sancțiunile pentru șoferii care consumă alcool la volan
În cazul în care organul de politie a folosit etilotestul pentru a verifica nivelul de alcoolemie, iar valorile sunt diferite de zero, atunci se vor aplica pedepse conform legislației în vigoare. De cele mai multe ori, o alcoolemie de aproximativ 0.40mg/l se poate sancționa cu o amendă, care reprezintă anularea a 21 sau 50 de puncte, precum și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile, adică 3 luni.
Conform legislatiei, în momentul în care șoferii prezintă o alcoolemie, care este mai mare de 0.40mg/l, se sancționează conform Codului Penal. Pedeapsa este închisoarea de la 1 până la 5 ani, precum și amendă penală.
Timpul necesar pentru scăderea alcoolemiei
Pe Internet, dar și în magazinele virtuale, există o serie de aplicații care pot fi folosite pentru a monitoriza alcoolemia. Acestea vor prezenta timpul în care alcoolemia va ajunge din nou la zero, în functie de cantitatea de alcool consumată, precum și in funcție de caracteristicile fizice ale individului, anume: înalțime, greutate și vârstă.
Totuși, în cazul în care nu dispui de un astfel de program, este indicat să conduci a doua zi, după ce ai consumat alcool. În acest mod, se poate asigura faptul că alcoolemia a atins din nou valoarea zero, iar șoferul poate conduce din nou, în completă siguranță.