În cazul în care ai observat apariția unor pete pe fața ta de culoare maronie, poți aborda câteva metode pentru a le îmbunătăți aspectul. Acestea pot apărea din mai multe cauze și pot produce un oarecare disconfort din punct de vedere estetic, mai ales dacă se înmulțesc sau au o dimensiune mai mare. Descoperă mai multe despre cauzele acestor pete, dar și ce tratament ai putea aborda sau cum să le previi.
Ce sunt petele de pe față?
Petele de pe față sunt zone ale pielii care prezintă o colorație mai pronunțată decât restul tenului, motiv pentru care poartă și denumirea de pete pigmentare. Ele pot avea diverse mărimi și sunt prezente de obicei în zona obrajilor și a nasului, a frunții sau a bărbiei. Sunt ușor asemănătoare cu pistruii, însă au de obicei o dimensiune mai mare și o formă ușor diferită. Ele nu sunt prezente numai pe ten, ci pot apărea și în zona gâtului, pe mâini sau pe piept.
De ce apar pete pe ten?
Cea mai frecventă cauză a petelor pigmentare este expunerea repetată la soare, fără utilizarea unor produse de protecție. Radiațiile ultraviolete duc la deteriorarea celulelor pielii și, astfel, se declanșează producția excesivă de melanină, acel pigment responsabil pentru culoarea pielii. Așadar, petele de pe ten reprezintă, practic, prea mult pigment.
În anumite situații, și hormonii pot fi implicați în apariția acestor colorații. Putem vorbi atât despre schimbările hormonale care au loc în timpul sarcinii sau al menopauzei, cât și de cele determinate de anumite medicamente pe bază de hormoni sau de administrarea anticoncepționalelor.
Este posibil ca unele persoane să aibă o predispoziție genetică spre a dezvolta pete pe față, așadar și anumite cauze interne pot fi implicate. Nu în ultimul rând, hiperpigmentarea este deseori rezultatul procesului natural de îmbătrânire. Odată cu numeroase modificări ce apar în corp odată cu trecerea timpului, celulele care produc melanină încep să aibă o activitate din ce în ce mai intensă.
Tratamentul petelor de pe față
În funcție de severitatea problemei, poți aborda mai multe metode de a reduce petele pigmentare. Este recomandat să te adresezi unui specialist, care va analiza în detaliu cauzele apariției acestora și, în funcție de rezultate și de felul în care arată petele, îți va recomanda cea mai bună soluție pentru tine.
Poți încerca o serie de produse de îngrijire care să ajute la îmbunătățirea aspectului feței. De exemplu, produsele pentru exfoliere pot da rezultate în cazul în care tocmai ai observat apariția câtorva pete. Există și produse dedicate acestor probleme, care ajută la uniformizarea nuanței tenului și acționează asupra petelor. De exemplu, poți încerca Serum B3 pete pigmentare brune. În cazurile mai severe, medicii pot recomanda cremele cu hidrochinonă, cu efect de albire.
Există și posibilitatea de a apela la anumite tratamente cosmetice profesionale, care se realizează doar în cabinetul unui specialist. Proceduri precum peelingul chimic sau tratamentele cu laser și lumină pulsată ar putea da rezultate, însă trebuie abordate doar la indicațiile medicului.
Poate fi prevenită apariția acestor pete?
Având în vedere că petele pe față apar cu precădere din cauza soarelui, cel mai bun mod de prevenție este utilizarea produselor de protecție solară. Folosește zilnic un produs cu SPF 30 sau mai mare și aplică-l foarte bine pe față. Este important să îl aplici chiar și în anotimpul rece sau când vremea este mai puțin favorabilă, deoarece radiațiile UV sunt prezente în permanență în atmosferă, chiar dacă la o intensitate mai mică. Evită totuși expunerea la soare între orele 10 și 16 și poartă ochelari de soare și pălării, care să ajute în protecția feței.
Petele de pe față nu sunt asociate cu dureri sau disconfort fizic, însă pot fi deranjante din punct de vedere estetic. De aceea, este recomandat să iei toate măsurile pentru a le preveni. Dacă, totuși, ele apar, folosește produse speciale și discută cu medicul tău dermatolog despre ce soluții poți aborda pentru a avea din nou un ten luminos.