Încă din vreme de pandemie, când oamenii aveau mult timp liber, proiectele de amenajare a locuinței s-au transformat într-o activitate relaxantă, menită să ne ajute să depășim această perioadă grea.
În proiectele lor, oamenii au început să-i acorde băii, în sfârșit, atenția cuvenită. De la încăperile funcționale, la spațiile care reflectă luxul, eleganța și funcționalitatea, saltul a constituit și o provocare pentru producătorii de obiecte sanitare în ceea ce privește materialele folosite, cu precădere în cazul cabinei de duș.
Astfel, cabina de duș nu mai constituie doar un spațiu dedicat igienei personale, ci s-a transformat într-o parte integrantă în estetica băii, de multe ori chiar ca punct central. Astfel, în funcție de modelul de cabine de dus calitative ales, acesta va îmbogăți aspectul general al încăperii, dar va contribui și la relaxarea de care ai nevoie după o zi lungă și obositoare.
Având în vedere că baia este una dintre cele mai utilizate spații dintr-o locuință, materialele folosite în fabricarea cabinelor de duș trebuie să fie durabile, rezistente la umiditate și ușor de întreținut.
Pe lângă cerințele de funcționalitate și estetică, sustenabilitatea a devenit un alt criteriu important în alegerea materialelor. Consumatorii devin din ce în ce mai conștienți de impactul pe care îl au alegerile pe care le fac asupra mediului, ceea ce îi determină pe producători să se orienteze către materiale eco-friendly sau cu ciclu de viață lung, reducând astfel amprenta ecologică.
Care sunt materialele pe care producătorii le folosesc pentru a produce cabine de duș calitative?
Sticla
Una dintre cele mai populare alegeri pentru pereții cabinelor de duș este sticla securizată, adică tratată termic pentru a-i mări rezistența. În cazul în care se sparge, aceasta se rupe în mici bucățele neregulate, diminuând astfel riscul de accidentare. De asemenea, sticla securizată are o rezistență crescută la impact și la variațiile de temperatură.
În egală măsură, pentru a preveni depunerile de calcar și petele de la apă, mulți producători optează pentru sticla cu tratament anticalcar, care facilitează curățarea și întreținerea, asigurând un aspect de ”nou” vreme îndelungată.
Acrilic și policarbonat
Acrilicul este adesea folosit pentru căzile sau cădițele de duș datorită durabilității și ușurinței în întreținere. Acest material este rezistent la zgârieturi și nu își pierde culoarea sau strălucirea în timp. De asemenea, dat fiind că este mai ușor decât alte materiale, instalarea este mult rapidă.
Policarbonatul este o altă opțiune populară pentru pereții cabinei de duș. Este un plastic durabil, rezistent la impact și cu grad înalt de transparență. Deși este mai ușor decât sticla, oferă un nivel comparabil de claritate.
Metale
Structurile multor cabine de duș sunt realizate din aluminiu, datorită rezistenței la coroziune și ușurinței în manipulare. Pentru cele mai luxoase modele de cabine de duș, oțelul inoxidabil este alegerea predilectă. Este extrem de durabil, rezistent la coroziune și adaugă un aspect estetic rafinat.
Marmura și alte materiale compozite
Marmura este adesea folosită în crearea cabinelor de duș de lux datorită aspectului său elegant și a texturii fine. Dar estetica înaltă vine și cu un cost – necesită întreținere regulată pentru a-și păstra strălucirea.
La polul opus, cele compozite sunt create prin combinarea a două sau mai multe materiale, rezultând produse rezistente la apă, durabile și ușor de întreținut. Sunt ideale pentru băile cu trafic intens (grădinițe sau spitale) și pot fi personalizate în funcție de preferințele sau nevoile clientului.