Guvernul a anunțat că în urma negocierilor cu reprezentanții retailerilor plafonarea adaosului comercial va fi prelungită pentru încă 60 de zile.
Lista produselor cu preț plafonat
Pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat vor rămâne primele 16 alimente de bază şi, de asemenea, ar putea fi adăugate pe această listă untul, gemul şi carnea de miel, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Antena3.
În schimb, vor dispărea de pe această listă acele alimente consumate în perioada sărbătorilor de iarnă, cum ar fi cozonacul, bulionul, smântana, drojdia, margarina, dar şi carnea tocată.
Toate aceste produse s-ar putea scumpi cu până la 10% în perioada următoare, mai exact de la 1 februarie.
Măsura a ajutat inclusiv la scăderea inflației, spune Marcel Ciolacu
Premierul a arătat că mecanismul de plafonare a ajutat inclusiv la scăderea inflației, care era la 10,3% în iunie, înainte de introducerea plafonării, și a ajuns la 6,6% în decembrie.
”Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut.
Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%.
Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației.
Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu #5.8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape #18%”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.
Cu cât ar fi scăzut de fapt prețurile la alimente
PSD a dezmințit un studiu cu „metodologie îndoielnică” despre plafonarea adaosului comercial, vineri, printr-un comunicat de presă, și susține că prețurile de consum ale produselor alimentare erau în decembrie mai mici cu -1,32% față de cele din iunie.
“DATELE REALE: Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, prețurile de consum ale produselor alimentare erau în luna decembrie 2023 mai mari cu 5,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Dacă ne raportăm la momentul introducerii măsurii PSD de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază, prețurile la produsele alimentare erau în luna decembrie mai mici cu -1,32% față de cele din luna iunie 2023.
În privința veniturilor salariale, cele mai recente date INS indică o creștere a câștigului salarial mediu net cu 15,1% în luna noiembrie 2023, față de aceeași lună din anul precedent. Totodată, în intervalul precizat, câștigul salarial real (respectiv ceea ce depășește rata inflației) a fost mai mare cu 7,9%”, au scris reprezentanții PSD, vineri, într-o postare pe Facebook.