Cumpărarea unei mașini noi este un pas nou și poate fi bulversant și descurajator pentru cineva care nu știe exact ce își dorește sau ce să caute. Există însă câteva metode prin care să îți ușurezi cercetările și decizia în ceea ce privește o astfel de achiziție importantă.
1. Găsește modelul preferat
Acesta este primul pas pe care trebuie să îl faci. Dacă nu ești încă sigur ce marcă și ce model de mașină ți-ai dori, îți poți ușura luarea unei decizii dacă intri pe site-urile dealerilor autorizați, spre exemplu nesteautomotive.ro. Astfel vei putea vedea toate modelele unei anumite mărci, cu poze reprezentative din interior și exterior și poți afla detalii legate de caracteristici și opțiuni. Odată ce ai restrâns lista cu modelele preferate, poți trece spre pasul al doilea.
2. Stabilește bugetul
Odată decis care model de mașină ți se potrivește, trebuie să găsești și metoda de plată cea mai convenabilă. În cazul în care ai toți banii, situația este foarte simplă. Dacă însă nu dispui de toți banii necesari sau dacă pur și simplu nu vrei să folosești banii din economii, poți oricând opta pentru un credit.
- Un credit preaprobat este un pas extrem de inteligent, deoarece simplifică procesul de achiziție, îți oferă un atuu în negociere și îți poți plănui ratele astfel încât să achiți mașina în 3 ani și să mai rămâi și cu bani pentru cheltuielile auto lunare.
- Mai există și varianta leasingului direct la dealerul auto. Deoarece unele reprezentanțe auto oferă posibilitatea de buy-back în cazul unui leasing, aceasta rămâne cele mai multe ori opțiunea preferată a celor care își cumpără mașini.
3. Mergi la un test drive
Dacă ai deja o listă cu un număr restrâns de mașini preferate, dacă ai stabilit bugetul, dar și modalitatea de plată, a venit momentul în care trebuie să vezi mașinile live și să le conduci. Numai așa îți poți da seama cu adevărat care este câștigătoarea din topul preferințelor. Pe lângă modul în care arată o mașină, atunci când mergi în showroom sau la test drive trebuie să mai fii atent și la alte aspecte, cum ar fi:
- Cât de comodă este mașina în interior;
- Dacă poți ajunge ușor la toate comenzile și butoanele mașinii, fie că sunt pe bord, pe portieră sau pe consola centrală;
- Vizibilitatea din interiorul mașinii;
- Cum simți mașina când accelerezi, când frânezi sau când iei viraje;
- Verifică toată mașina pentru a vedea dacă are suficient spațiu atât portbagajul cât și bancheta din spate.
Spre exemplu, în cazul noului Ford Mondeo, numai dacă mergi să-l vezi în showroom vei putea să observi noile dotări ale acestuia ce au adus îmbunătățiri pe partea de confort, performanță și siguranță.
4. Acordă atenție review-urilor
Interesează-te de impresiile altor oameni care au mașina pe care ți-o dorești. Vezi ce păreri au, cât de satisfăcuți sunt de modelul respectiv, ce nu îi mulțumește, cât costă întreținerea acesteia sau reviziile. Chiar dacă unele pot fi doar impresii personale, ce diferă în funcție de așteptările și preferințele fiecăruia, unele din acestea, precum costul pieselor de schimb sau consumabilelor, sunt aspecte general valabile.
5. Negociază
Chiar dacă o mașină are un preț standard, care de cele mai multe ori nu se negociază, poți însă încerca să obții cel mai bun preț în ceea ce privește extraopțiunile. Discută cu dealerul și spune-i ce ți-ai mai dori să aibă mașina ta în plus față de pachetul standard. În cazul în care ai optat pentru un leasing, poate vei fi tentat să îți negociezi rata lunară, însă ideal este să gândești pe termen lung și să negociezi prețul total al mașinii atunci când închei leasing-ul.
Totodată, foarte important este să nu uiți să verifici cu atenție actele și contractul. Cum achiziționarea unei mașini este un angajament serios iar odată semnat contractul, mașina este a ta, nu trebuie să te grăbești. Dacă ai trecut de toți acești pași, poți merge spre finalizarea procedurii de cumpărare a mașinii cu sufletul împăcat că ai făcut totul ca la carte și că ai ales mașina care îți era destinată.