vineri, 10 iulie, 2020
24.1 C
București

Carlos Ruiz Zafón, prizonierul Cerului

A încetat din viaţă, vineri, 19 iunie, în urma luptei cu o boală de care suferea de mai mult timp, scriitorul spaniol Carlos Ruiz Zafón, autorul best-seller-urilor ”Umbra vântului (2001) şi ”Jocul îngerului” (2008), care fac parte din tetralogia ”Cimitirul Cărţilor uitate”, ce mai include romanele ”Prizonierul cerului” (2011) şi ”Labirintul spiritelor” (2016).

Romanul ”Umbra vântului” a fost tradus în 50 de ţări şi s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare.

Autorul spaniol (născut la Barcelona, pe 25 septembrie 1964), înainte de a se lansa în cariera literară, a lucrat în publicitate, a colaborat la revistele La Vanguardia şi El Pais şi a lucrat ca scenarist în Los Angeles.

A fost distins cu numeroase premii, printre care Premio Edebé de Literatura Juvenil cu El príncipe de la niebla (rom. Prințul din negură, 2011), Barry Award la categoria – Best First Novel, pentru romanul La Sombra Del Viento (rom. Umbra vântului, 2005), Premiul Asociaţiei Librarilor din Québec, Booksense Prize şi altele.

Ceea ce a dat o notă distinctă scrierilor sale a fost readucerea în atenţia publicului a genului gotic, rămas parcă uitat (ca şi cărţile din scrierile sale), într-o manieră rafinată, care a reuşit în egală măsură să se ridice la standarde literare înalte şi să capteze atenţia publicului, ceea ce explică şi recordurile de vânzări.

Cine ar putea uita aventurile din ”Jocul îngerului”, roman despre care însuşi Stephen King afirma că este ”o lectură splendidă”, ale lui David Martin, atras într-o misterioasă capcană de tip faustian de misteriosul domn Corelli (personaj ce se va dovedi reprezentantul forţelor întunericului), dar şi trăind o aproape imposibilă poveste de dragoste? Dacă suprapunem acestora problemele şi sensibilitatea specifice celor împătimiţi în ale scrisului, vom avea imaginea de ansamblu a unei cărţi captivante, incitante şi tulburătoare, care se distinge din multitudinea scrierilor de gen printr-o realizare elevată şi care transmite emoţii autentice.

Este evident că Zafón nu a căutat succesul, ci succesul l-a căutat pe el.

Modestia şi luciditatea sa extraordinară răzbat din chiar prima pagină din ”Jocul îngerului”, unde scria: ”Un scriitor este condamnat să-şi amintească acest moment (când pentru prima oară primeşte câţiva bănuţi sau un elogiu în schimbul unei poveşti), fiindcă în clipa aceea e deja pierdut, iar sufletul său are deja un preţ”.

Pentru milioanele sale de cititori, sufletul său a rămas de nepreţuit, iar artistul va dăinui, ca întotdeauna, prin opera ce o lasă în urmă.

Foto: By Mutari – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4074885

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Dirijorul Ion Marin, invitat de onoare la faimoasa UNIVERSITÄT MOZARTEUM

În perioada 14 – 16 iulie 2020, dirijorul Ion Marin va susține un Masterclass Dirijoral în calitate...

PE adoptă o reformă majoră a sectorului de transport rutier

Normele revizuite în sectorul transportului rutier vor asigura o concurenţă mai loială între transportatori, dar și:

De la sesiunea plenară a Parlamentului European: “UE trebuie să joace un rol mai important în îmbunătăţirea sănătăţii publice”

Eurodeputații doresc instrumente mai puternice la dispoziția UE pentru a face faţă situațiilor de urgenţă din domeniul...