Carnagiul terorist din Noua Zeelandă – pista teoriei «supremației albe»

Toate informațiile obținute până în prezent în legătură cu dublul atentat terorist de vineri la două moschei din localitatea neozeelandeză Christchurch arată că noul bilanț – încă provizoriu – al carnagiului comis de extremistul de dreapta australian este de 49 de morți și circa 50 de răniți, din care 20 (adulți și copii) sunt în stare foarte gravă. Din declarațiile oferite poliției de însuși autorul carnagiului, citate de agențiile internaționale de presă, reiese că el a avut un «mod de a opera, a urmat motivațiile ideologice și codurile ”supremației albe” promovată de extrema dreaptă anglo-saxonă».

A fost un masacru premeditat, pus la cale de mai multă vreme și a avut drept țintă două moschei pline de credincioși musulmani la ora slujbei. Un manifest de 74 de pagini intitulat «Marea substituire» a fost difuzat de agresor cu o oră înaintea atacului. Un atac filmat cu sânge rece de însuși autorul lui, vineri, în două moschei din localitatea Christchurch unde, puternic înarmat, a pătruns și a deschis imediat focul asupra mulțimii. A fost arestat, împreună cu alte două persoane asupra cărora s-au găsit arme, dar neexistând certitudinea că au participat la atacul terorist.

Modelul norvegianului Anders Breivik

Modul de operare și motivațiile ideologice ale principalului suspect, Brenton Tarrant, adept al ideilor «supremației albe» și care se prezintă « fascist» și condamnă un așa-zis «genocid alb», se aseamănă bine cu atentatul comis în 2011 de extremistul de dreapta norvegian Anders Breivik în insula Utoya, soldat cu 77 de morți și sute de răniți. În manifestul său, Brenton Tarrant se prezintă ca «un european în sensul etnic al termenului, cu rădăcini scoțiene și irlandeze». Din document răzbate o obsesie a rasei albe, remarcă istoricul francez Stéphane François, specialist în mișcările dreptei radicale. El se prezintă de asemenea drept un separatist, fără să facă vreo referire la antisemitism. În opinia istoricului citat, afirmațiile lui Tarrant nu sunt departe de cele ale altor teoreticieni ai extremei drepte, în viață sau deja decedați, care au teoretizat ideea «unui război civil și rasial». Teroristul australian utilizează aceleași sintagme, imagini și referințe ideologice folosite de adepții «supremației albe» și de neonaziștii americani.

Atacul din Noua Zeelandă este «doar un episod sângeros în războiul declarat ansamblului umanității»

Frica, afirmă editorialistul de la «Les Dernières Nouvelles d’Alsace» în comentariul referitor la drama din Noua Zeelandă, «nu a schimbat locul de manifestare, ci pur și simplu s-a extins și mai mult» iar «musulmanii au devenit, se pare, primele victime ale teroriștilor: în Nigeria, în Siria, Irak, Afganistan și în alte zone… Creștini, musulmani, evrei, yezidis, kurzi, budiști, atei, toți plătesc un tribut acestei uri ce a căpătat proporții. Pentru că avem de-a face peste tot cu aceeași ură care de la Bagdad la Paris, de la Berlin la Strasbourg, de la Karaci la Christchurch lovește în nevinovați. Ea, ura, schimbă doar sloganul, țintele, discursurile și mijloacele de comunicare în funcție de circumstanțe». De data aceasta, în Noua Zeelandă, carnagiul nu a fost inspirat de Daech, ci teoria absurdă a «marii substituiri» a fost cea care a trecut la acțiune, scrie editorialistul. «Sunt două fațete ale aceleiași piese: una care ucide nevinovați în numele unei credințe pervertite, iar cealaltă asasinează nevinovați pentru apărarea unei rase, a unei civilizații pretins asuprite».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW