12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Carole Ghosn, soția fostului patron al Renault- Nissan, s-a refugiat în Franța


Soția lui Carlos Ghosn, Carole, se află de sâmbătă în Franța. A avut deja două convorbiri cu «The Financial Times» și «Journal du Dimanche», în care a susținut nevinovăția soțului său și a cerut ajutorul autorităților franceze și al președintelui Franței personal. Un mesaj înregistrat de Carlos Ghosn urmează să fie difuzat în curând.

Elemente ciudate au intervenit în evoluția cazului Ghosn, fostul director general al grupului Renault-Nissan. Carole Ghosn, soția fostului director general al grupului Renault-Nissan, a părăsit Japonia vineri, a doua zi după rearestarea soțului său, suspectat de noi malversaţii financiare. A aterizat în Franța sâmbătă dimineața, având asupra sa doar pașaportul american, după ce documentele de identitate libaneză i-au fost confiscate de justiția niponă.

În convorbirea avută cu «Journal du Dimanche», a susținut din nou nevinovăția lui Carlos Ghosn, pe care ea îl consideră victima unei înscenări și părăsit de toată lumea. Carole Ghosn cere ajutorul președintelui Macron personal. «Nu vreau ca soțul meu să fie deasupra legii… Cer doar să i se recunoască prezumția de nevinovăție ca oricărui cetățean francez și mă adresez în acest sens președintelui Republicii», a afirmat Carole Ghosn. În interviul acordat ziarului britanic «The Financial Times» înainte de a părăsi Tokio, Carole Ghosn consideră că soțul său «nu a avut suficientă susținere» din partea autorităților franceze.

«El a contribuit la grandoarea Franței»

Sâmbătă, prezent la reuniunea șefilor diplomaţiilor țărilor G7, Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe, a cerut Japoniei, prin omologul său nipon prezent la reuniunea amintită, să i se respecte lui Carlos Ghosn dreptul la prezumția de nevinovăție. Carole Ghosn s-a arătat șocată de reacțiile din Franța cu privire la cazul Ghosn. «Se uită, a subliniat ea, ceea ce Carlos a făcut pentru Renault și Nissan: el a redresat aceste întreprinderi, a salvat locuri de muncă, a contribuit la grandoarea Franței». Și-a exprimat regretul că nu se vorbește «decât despre salariul său și este prezentat doar ca un om însetat de bani».

Presiuni ale justiției nipone și asupra soției lui Ghosn

Prezentă la rearestarea, joi dimineață, a soțului ei, Carole Ghosn a refuzat – urmând sfatul avocaților lor – să-i urmeze, și ea, pe anchetatorii care doreau să o audieze și pe ea. Potrivit postului nipon de televiziune NHK, Carole Ghosn a fost mai întâi invitată să se prezinte la un interogatoriu în calitate de martor, invitație pe care domnia sa a refuzat-o. Televiziunea publică niponă a informat că procurorii îl suspectează acum pe Carlos Ghosn că ar fi transferat o parte din sumele deturnate printr-o societate condusă de soția lui, în vederea achiziționării unui yaht și a unui vapor.

Un interviu al lui Carlos Ghosn va fi difuzat în curând

Carole Ghosn a dezvăluit în declarația sa pentru «Journal du Dimanche» că soțul său, care urma să țină o conferință de presă la 11 aprilie, a înregistrat un interviu prin Skype pentru posturile franceze de televiziune TF1 și LCI. El a înregistrat de asemenea, la sfatul avocaților săi, un video în limba engleză, în care prezintă versiunea proprie a acestei afaceri și îi desemnează pe cei ce se fac responsabili pentru ceea ce i se întâmplă lui în aceste zile. Şi acest video va fi difuzat în curând.

Rearestarea lui Carlos Ghosn a fost aprobată de tribunalul din Tokio până în 14 aprilie. Procurorii vor putea apoi să ceară reținerea sa în arest încă zece zile, după care vor trebui să-l inculpe sau să-l elibereze. (MC)

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW