0.1 C
București
joi, 3 decembrie

Case de vânzare în București – Cum iei sau construiești casă prin „Prima Casă”

Case de vânzare în București se caută mereu. Cum s-a lansat deja ediția din acest an a Programului Prima Casă, doritorii de case de vânzare în București și în țară au mai multe șanse pentru a intra în posesia locuinței visate.

Cei care caută case de vânzare în București și nu numai și se încadrează în condițiile impuse de Programul Prima Casă sunt aproape de împlinirea visului. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a anunțat lansarea ediției din acest an a Programului. Doritorii de case de vânzare în București și nu numai se pot înscrie la cele 14 bănci participante. Acestea sunt: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.

Noutăți la Prima Casă, dacă e construită de tine

Cei care caută case de vânzare în București și în restul țării au posibilitatea să cumpere o locuință deja finalizată sau să construiască una nouă. Pentru locuințele noi, statul acordă o garanție de 50%. Pentru alte tipuri de imobile, garanția este de 40%. Cei care doresc să-și construiască o casă sunt nevoiți să îndeplinească mai multe condiții.

În primul rând, la data solicitării creditului, nu deţin nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită. Se acceptă proprietatea exclusivă sau coproprietatea cu soţul ori soţia la cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program. Dar trebuie să fie de maximum 50 m2.

Foarte important de știut este faptul că trebuie să deții deja terenul pe care urmează să-ți ridici casa. Inclusiv în cazul celor construite prin ANL! Terenul trebuie înscris în cartea funciară în condiţiile legii. Trebuie să fie liber de orice sarcini. Iar doritorii se obligă să garanteze cu terenul şi cu locuinţa construită finanţarea în condiţiile programului.

Atenție la detalii!

Dosarul de finanțare trebuie să conțină proiectul tehnic şi detaliile de execuţie a locuinţei, întocmite conform legii. Este nevoie și de autorizaţie de construire a locuinţei în cadrul programului, valabilă. La fel și de avizele şi acordurile necesare conform legii. Se va prezenta și un contract de antrepriză încheiat cu o societate de construcţii, în calitate de antreprenor general al imobilului. Acesta conține și obligaţia antreprenorului de a finaliza construcţia în termen de cel mult 18 luni de la data efectuării primei trageri din finanţare.

Se va mai prezenta la dosar certificatul de atestare fiscală eliberat la cererea constructorului. Acesta atestă că nu există restanţe mai mari de 60 de zile la plata obligaţiilor faţă de bugetul general consolidat. Se adaugă și poliţa de asigurare a lucrărilor de construcţii-montaj la o societate agreată de bancă.

Pe lângă documentele necesare șantierului, cei care vor să-și construiască o casă prin Prima casă trebuie să facă dovada îndeplinirii condiţiilor specifice de creditare. Vor depune un aport propriu de minimum 5% din valoarea costului de construire a locuinței. Și se obligă să facă un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă.

Cauți case de vânzare în București? Verifică actele!

Foarte important este de menționat este că cei care cumpără case de vânzare în București sau în țară ori le construiesc prin Prima casă nu au voie să cesioneze drepturile de construire, nici să înstrăineze terenul şi locuinţa construită, în primii cinci ani de la data instituirii ipotecii legale!

Totuși, cei care cumpără case de vânzare în București sau în ț au posibilitatea să-și închirieze locuințele. Numai că este necesar acordul băncii și al Ministerului Finanțelor. Dacă primesc refuz, sunt obligați să se supună. Pe de altă parte, cei care vor să-și vândă locuințele achiziționate prin Prima Casă au anumite opțiuni. Casa poate fi preluată prin novație. Se mai poate cumpăra sau construi o altă locuință prin același program. Sau există varianta rambursării creditului anticipat. Dar și pentru aceste situații e nevoie de acordul finanțatorilor.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW