Anda Simion (gds.ro)
Costurile chiriilor au crescut în ultimele luni, în marile oraşe din ţară. Începând cu luna august, interesul pentru închirierea unui apartament sau a unei garsoniere este din ce în ce mai mare, în contextul apropierii noului an universitar, iar acest lucru se reflectă şi în preţurile solicitate de proprietari. Deşi Craiova este unul dintre centrele universitare mai accesibile din acest punct de vedere, studenţii trebuie să scoată bani frumoşi din buzunar pentru a locui într-o garsonieră sau într-un apartament.
Un student găseşte cu greu o garsonieră sub 250 de euro pe lună
Conform anunţurilor publicate pe diverse grupuri de pe reţelele de socializare sau pe site-urile de profil, preţurile pentru închirierea unei garsoniere în Craiova pornesc de la 200 de euro pe lună, crescând progresiv în funcţie de zonă, confort, facilităţi oferite.
Astfel, pentru o garsonieră descrisă de proprietar drept „modestă” din zona Regiei de Tutun din Brazdă, mobilată şi utilată, un chiriaş ar trebui să plătească 200 de euro pe lună, iar pentru una din Craioviţa Nouă, cu contract la ANAF, 250 de euro.
Pentru o zonă mai bună, costurile cresc la 300 de euro, iar pentru zona centrală, la 350 euro.
În general, cei care caută garsoniere pentru închiriat oferă între 200 şi 250 de euro şi îşi doresc o locuinţă cu AC, centrală proprie sau, cel puţin, repartitoare.
Un apartament cu două camere se închiriază cu circa 400 de euro
În Craiova, apartamentele cu trei camere și garsonierele se închiriau mai scump în iulie decât în ianuarie, dar apartamentele cu două camere au rămas la același nivel, chiar ușor mai jos, dar nesemnificativ, releva o analiză Storia.ro, principala platformă de tranzacţii imobiliare a OLX.
Apartamentele cu trei camere se închiriau cu 450 de euro lunar în ianuarie, iar în iulie media a fost de 500 de euro, cu aproximativ 11% mai mult. În aprilie, perioada de vârf a preţurilor, media ajunsese la 520 de euro.
Costul mediu de închiriere pentru apartamentele cu 2 camere este de 400 de euro. În această perioadă, se găsesc câteva apartamente cu 350 de euro în anumite cartiere, însă în zona centrală preţul unui apartament de 2 camere ajunge şi la 500 de euro.
Locuinţe exclusiviste, la costuri de 1000 de euro
Pentru cei care îşi permit, există pe piaţă şi câteva apartamente „premium” sau „exclusiviste”, în zona Ciupercă sau în proximitatea Facultăţii de Medicină. Pentru o astfel de locuinţă, mobilată modern şi cu suprafaţă generoasă, chiriaşul trebuie să îşi permită o chirie de minim 1000-1200 de euro lunar.
Terasa unui apartament în zona Medicinei, oferit spre închiriere cu 650 de euro lunar
Un alt exemplu de ofertă mai piperată este un apartament de două camere din cartierul Brazda lui Novac, care dispune de o grădină de 25 de metri pătraţi şi de „loc de parcare electric”. Chiria solicitată este de 750 euro.
Care este chiria medie în marile oraşe
Chiria medie în cele mai mari orașe din țară este de 310 euro lunar pentru garsoniere, 450 de euro pentru apartamente cu două camere și o medie de 570 de euro pentru trei camere.
Dintre centrele universitare mari, Timișoara și Craiova sunt mai accesibile pe segmentul garsonierelor și apartamentelor cu două camere, cele mai căutate tipuri de apartamente de către studenți, conform Storia. La început de august, media era de 255 euro în Timișoara și de 300 euro în Craiova pentru garsoniere, iar la două camere chiriile medii erau în jurul a 400 de euro în ambele orașe.
Conform celor mai recente date Storia, 82% dintre studenți preferă să locuiască în chirie pentru un confort superior, iar bugetul rămâne factorul esenţial în alegerea locuinţei. 44% dintre studenți își permit o chirie lunară între 201 și 300 de euro.