0.7 C
București
duminică, 29 noiembrie

Cât de repede intră banii pentru granturile pentru capital de lucru și microgranturi?

Suplimentarea cu jumătate de miliard de euro a bugetului pentru granturile pentru capital de lucru va duce la creșterea numărului de beneficiari care au aplicat pentru Măsura 2. Totuși, când intră banii și de ce depinde timpul necesar pentru aprobarea aplicațiilor?

Ce spune consultantul pentru fonduri europene, Marius Bizău, despre banii pentru fondurile COVID din cadrul măsurilor 1 și 2. Când intră banii pentru microgranturi și granturi pentru capital de lucru și ce presupune asta.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, estimează că în una-două zile va ști de ce sumă mai e nevoie pentru a acoperi toate cererile din cadrul Măsurii 2, granturi pentru capital de lucru. Însă în cât timp vor fi aprobate sau respinse aplicațiile?

Marius Bizău: “Din acest punct de vedere, lucrurile se pot mișca foarte repede dacă se dorește. Aplicația în care s-au încărcat proiectele este legată de bazele de date ale ONRC, Min. Finanțe etc, astfel încât toate situațiile problematice sau de neeligibilitate să fie identificate și soluționate rapid.”

Legat de momentul când se va începe efectiv plata sumelor către beneficiarii granturilor, Marius Bizau e de părere că ar trebui să aibă loc în noiembrie-decembrie 2020, imediat după semnarea contractelor, estimată pentru luna noiembrie 2020.

Întrebat dacă el consideră că sunt șanse să se suplimenteze suma alocată pentru Măsura 2, astfel încât toți aplicantii să beneficieze de granturi, așa cum luase în calcul Ludovic Orban, consultantul spune că teoretic e posibil. Totuși, nu crede că în practică se poate transpune această idee pentru simplul motiv că “pentru a suplimenta suma curentă este nevoie de acord de la CE” și nu va fi timp pentru încă o procedură de suplimentare până la 31 decembre 2020.

Bizau e de părere că cel puțin o parte din plăti, “pe microgranturi și granturile de capital de lucru”, se vor face până la data de 6 decembrie, data alegerilor parlamentare din acest an. Chiar și în cazul în care alegerile ar fi amânate, consultantul crede că acest lucru nu ar influența plățile.

În ceea ce privește microgranturile și propunerea ministrului Virgil Popescu de eliminare a plafonului de 5000 euro CA (cifra de afaceri) pentru afacerile fondate în 2019, încă nu e clar dacă redeschiderea măsurii ar viza doar firmele fondate în 2019 sau și cele nu au aplicat încă. “Urmează să vedem la momentul luării hotărârii. Declarațiile s-au referit doar la afacerile înființate în anul 2019”, spune Marius Bizău.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW