Clătitele sunt unele dintre cele mai îndrăgite și ușor de preparat rețete de desert. Mai mult, ele pot fi folosite și pentru a pregăti un aperitiv sărat cu diverse umpluturi.
Poate că uneori te-ai întrebat cât de sănătoase sunt clătitele?
Ei bine, răspunsul depinde foarte mult de modul de preparare, pentru că rețeta poate conține mai multe calorii în funcție de ingredientele folosite. În plus, dacă alegi toppingul cu multe fructe în loc de cremă de ciocolată, șansele să reduci din numărul de calorii sunt mult mai mari. Desigur contează și cât de multe mânânci la o singură masă. Acest lucru depinde însă de cât de bine le prepari și deci cât de savuroase vor fi!
Alege rețeta mai dietetică, cu iaurt
În general clătitele americane sunt mai ușor de preparat, iar rețeta nu cuprinde ouă, deci este mai dietetică. Dacă preferi o variantă și mai economică, deci cu mai puține calorii, poți folosi apă minerală în loc de lapte. Pe de altă parte, prin această variantă se pierd din proteine și mai ales din prețiosul aport pe care îl are laptele într-o dietă. În schimb, celelalte materii prime își aduc aportul nutritiv.
Îți prezentăm mai jos o rețetă de clătite preparate în stil american, cu un număr mic de calorii datorită faptului că sunt preparate cu iaurt în loc de lapte și ouă.
Clătite cu iaurt, în stil american
Pentru a prepara 8 clătite ai nevoie de:
- 5-6 linguri de făină
- 2-3 linguri zahăr
- 50 ml iaurt
- un praf de sare
- lapte cât cuprinde (să se formeze un aluat un pic mai gros)
- 1 vârf de sare
- 1 linguriță praf de copt
- ulei pentru uns tigaia
Într-o tigaie pune puțin ulei, lasă un pic să se încingă și adaugă câte o jumătate polonic de aluat, atât cât să formezi clătite cu diametrul de 6-7 cm. După ce se prăjesc pe o parte se întorc pe cealaltă. Prepară până când ai epuizat tot aluatul.
Tot ca să scazi din numărul de calorii, folosește o tigaie de teflon atunci când prepari clătitele pentru că astfel nu va fi nevoie să adaugi decât puțin ulei, la început. Ulterior nu mai ai nevoie de o cantitate mare la prăjire pentru că suprafața va fi suficient de bine unsă pentru restul de clătite.
Un ulei de calitate are un conținut mare de grăsimi, dar ca să eviți folosirea acestuia în exces adaugă o lingură de ulei în aluatul de clătite, astfel nu vei fi nevoită să îl utilizezi în cantitate prea mare la prăjit. În modalitatea tradițională de preparare se folosește o cantitate mare de ulei sau unt pentru prăjire, iar aceast lucru înseamnă un aport caloric foarte mare! Dacă alegi însă variantele mai dietetice te poți bucura de plăcerea unui desert sau aperitiv clasic fără să îți faci griji legate de numărul de calorii pe care le conțin.
Varianta de preparare fără zahăr
Alege varianta fără zahăr în aluat; acest lucru chiar e recomandat pentru a reduce din numărul de calorii. Îl poți înlocui cu 5-10 ml de rom de bună calitate, creat special pentru prăjituri, pentru că va da aromă și o frăgezime specială compoziției.
Tot ca și opțiune de a mai reduce din calorii alege umplutura din brânză degresată sau urdă, ori spanac, pe care îl prepari simplu, cu lapte, și cu care poți face o excelentă budincă la cuptor, sau fructe (afine, căpșuni, banane). Îți propunem mai multe variante de rețete de clătite pe pofta-buna.com, unde vei găsi variante clasice cu diverse umpluturi.
Folosește alt fel de făină
Dacă ai intoleranță la gluten dar dorești să te bucuri de acest preparat poți înlocui făina integrală de grâu cu cea de migdale sau cocos ori poți folosi un amestec de făinuri integrale, de exemplu de orz și secară.
Îți dorim să te bucuri în oricare din variante de acest preparat și să ții cont de modalitatea de preparare, dar și de cantitate!