Adolescența este o perioadă frumoasă, dar destul de greu de gestionat mai ales din punct de vedere al relației părinți-copii. Tinerii încep să aibă diverse nevoi, se descoperă pe sine, capătă noi interese și se distanțează de părinți. Iar adulților le este uneori greu să gestioneze relația cu proprii copii, care cresc și încep să pună primele cărămizi către viața lor adultă. Așa că, acest articol are câteva sugestii menite să îmbunătățească relațiile părinți-adolescenți și să îi ajute pe adulți să înțeleagă care sunt lucrurile pe care ar trebui să le susțină și să le încurajeze la copiii lor.
Vezi aici activitățile care ar trebui încurajate mereu de părinți când vine vorba de adolescenți:
Activitățile sportive
În perioada adolescenței, corpul suferă diferite schimbări, așa că orice activitate sportivă contribuie la o dezvoltare mult mai armonioasă a tinerilor. Părinții ar trebui să susțină activitățile de acest gen și chiar să le propună, în cazul în care acestea nu sunt incluse deja în stilul de viață al adolescentului. Fie că e vorba de practicarea unui sport anume, plimbări în natură, mers cu skateboardul sau mers la sală, toate pot constitui o bună bază pentru dezvoltarea fizică echilibrată.
Descoperirea pasiunilor
Adolescența este un moment prielnic în care tinerii își pot descoperii pasiunile, așa că orice activitate care ar putea constitui o viitoare pasiune este de încurajat. Dacă își doresc, de exemplu, o tabletă grafică văzuă pe altex.ro nu ar trebui respinsă ideea din start, fiind un semnal că tânărul sau tânăra ar putea fi interesat/ă de zona artistică. Tot așa dacă părinții observă că tânărul ascultă mereu muzică, fredonează frecvent sau chiar obișnuiește să bată ritmul cu mâna sau piciorul, atunci ar putea avea puternice înclinații spre zona muzicală și ar trebui ghidat către ore de canto ori către învățarea unui instrument muzical. Sau poate chiar ceva conex, ore de dans și coregrafie. Părinții trebui să fie extrem de atenți în această perioadă, tocmai pentru că orice detaliu din viața de zi cu zi ar putea fi un semn care să arate care sunt înclinațiile tânărului lor.
Implicarea în diverse ONG-uri/ proiecte de voluntariat
Acest tip de activitate este unul prin care tinerii adolescenți pot să-și facă prieteni noi, dar și să-și dezvolte spiritul civic prin prisma activităților pe care le realizează în cadrul ONG-ului. Voluntariatul este important pentru că îi poate ajuta pe tineri să descopere diverse skill-uri sau înclinații pe care le au și pe care încă nu le-au descoperit în cadrul școlar în care s-au aflat. Poate fi, de asemenea, și o metodă bună de a-și umple timpul în mod productiv, realizând niște activități care îi pot ajuta într-o anumită manieră și în viitor, în funcție de dorințele de carieră pe care le vor dobândi ulterior.
Acestea au fost doar o parte din activitățile care ar trebui încurajate de părinți în relația cu adolescenții lor. Există multe alte lucruri, ideea centrală fiind aceea că dacă activitatea este una ce poate avea efecte pozitive în viitor trebuie susținută și încurajată cât de mult de părinți.