Fără îndoială, ai auzit din ce în ce mai des în ultima vreme despre tehnologia 4K atunci când vine vorba despre camere video sau televizoare performante. Acest termen se referă la calitatea imaginii, mai precis, la rezoluția acesteia, definind cel mai înalt standard existent la momentul actual.
Termenul 4K este denumirea prescurtată pentru Ultra High Definition (UHD), ceea ce înseamnă o rezoluție de 4 ori mai mare decât cea a imaginilor Full HD. Imaginile 4K au o rezoluție de 3840×2160 pixeli, ceea ce se traduce printr-o calitate net superioară imaginilor filmate în alte rezoluții. O cameră video profesionala cu filmare 4K poate înregistra chiar și imagini la o rezoluție mai mare, de 4096×2160 pixeli, acesta fiind un standard caracteristic filmărilor profesionale.
Acum că ai aflat care-i treaba cu 4K, hai să vedem cum îți poți alege cea mai bună cameră capabilă să facă astfel de înregistrări!
Verifică rezoluția
Evident că pentru a obține imagini 4K, ai nevoie de o cameră capabilă să filmeze la o astfel de rezoluție; prin urmare, acesta este primul lucru pe care trebuie să-l verifici. Din considerente care țin de marketing, majoritatea producătorilor specifică acest lucru în denumirea modelului, așa că nu va fi dificil să găsești o cameră 4K. Oricum, pentru mai multă siguranță, verifică dacă în specificațiile tehnice ale camerei este menționată rezoluția 3840×2160 pixeli, iar dacă vrei un model profesional acesta trebuie să poată filma și la o rezoluție de 4096×2160 pixeli.
Unghi de captură cât mai larg
O cameră performantă trebuie să îți permită să filmezi cadre ample, cât mai largi, iar asta depinde de unghiul de captură al obiectivului. Majoritatea camerelor 4K au inclusă și această opțiune; te vei convinge de acest lucru dacă vei găsi trecută în specificațiile tehnice și mențiunea „wide angle”. Nu ar trebui să te mulțumești doar cu atât ci să verifici și care este deschiderea unghiului de captură, recomandat fiind ca acesta să fie între 150 și 170 de grade.
Zoom dual–digital și optic
Zoomul este acea capacitate a unei camere de a mări sau micșora câmpul vizual fără a mișca dispozitivul. Aceasta este o funcție foarte importantă pentru orice fel de înregistrare. Zoomul optic se realizează prin mișcarea elementelor care alcătuiesc obiectivul iar măsura acestuia reprezintă raportul dintre distanța focală maximă și cea minimă. În general, camerele standard au un zoom de 10X sau 12X, însă dacă vrei un aparat cu adevărat performant caută un model cu un zoom optic de cel puțin 24X.
De asemenea, este recomandat ca dispozitivul să aibă și funcția de zoom digital, care mărește imaginea preluată de senzorul camerei, fără a modifica distanța focală a obiectivului.
Stabilizatorul de imagine
Stabilizatorul de imagine este indispensabil pentru orice cameră care realizează filmări în mișcare, pentru a o obține imagini clare și cursive. Orice mișcare cât de mică în timpul înregistrării se transmite camerei, iar în lipsa unui stabilizator de imagine, aceasta se va vedea pe filmare sub forma unui tremur sau a unei modificări de încadrare. Cu ajutorul unor senzori sensibili, stabilizatorul sesizează mișcările involuntare și corectează imaginile, astfel încât filmarea să rămână liniară. O cameră performantă trebuie să fie dotată cu un stabilizator care să fie eficient și în cazul filmărilor statice dar și al celor efectuate în mișcare.
Greutatea și dimensiunile
O cameră video trebuie să poată fi utilizată cu ușurință din orice unghi și în orice condiții, iar asta depinde în mare măsură de formă, de dimensiuni și de greutate. Datorită tehnologiilor avansate, camerele profesionale au ajuns la dimensiuni „de bun simț” scăzând semnificativ și greutatea. Trebuie să iei în considerare și accesoriile, pentru că un acumulator, o lampă sau un microfon atașat vor face camera mai grea și mai dificil de manevrat.
Ține cont de toate acestea și vei putea realiza și tu filmări 4K aproape de perfecțiune.