Chirurgia laparoscopică a apărut în urma evoluției tehnologiei medicale și domeniului medical. Laparoscopia este o metodă de chirurgie generală minim-invazivă, care necesită instrumente speciale și care se efectuează prin incizii de foarte mici dimensiuni. Să aflăm mai multe detalii despre această intervenție!
În ce constă chirurgia laparoscopică și când se efectuează?
Laparoscopia utilizează aparatul numit laparoscop, un tub foarte subțire (diametru de 5-10 milimetri), cu ajutorul căruia medicul poate vedea interiorul cavității abdominale. Laparoscopul este format dintr-un telescop cu lentile ce permit mărirea imaginii, o sursă de lumină și o cameră video. Imaginea captată de laparoscop este proiectată pe un monitor. Pentru a introduce acest tub în abdomen, se fac incizii mici, cu diametrul între 0.5 și 1.5 centimetri, spre deosebire de tăietura operației clasice care poate ajunge la zeci de centimetri.
Dimensiunile mici ale tubului permit pătrunderea în zone greu accesibile, iar puterea de mărire oferă medicului detalii importante.
Laparoscopia este atât o metodă de diagnostic, cât și de tratament. Metoda de diagnostic implică efectuarea biopsiilor – prelevare de țesut pentru analiză și pentru stabilirea gradului unei afecțiuni. Cea de tratament, de obicei, se utilizează pentru extragerea unor țesuturi bolnave (tumori) sau corpilor străini.
Termenul de laparoscopie se referă la chirurgia de la nivelul organelor abdominale. Pentru cea de la nivelul membrelor, termenul utilizat este artroscopie.
Laparoscopia se poate folosi ca alternativă pentru multe tipuri de intervenții chirurgicale. Se recomandă laparoscopia mai ales pentru următoarele cazuri:
- Litiază veziculară, colecistită
- Calculi biliari
- Bolile digestive (la nivelul stomacului, intestinului subțire și gros)
- Boala de reflux gastroesofagian
- Apendicectomia
- Corpi străini
- Varicocel
- Hernie inghinală, epigastrice, incizionale
- Splina deteriorată
- Chisturi ovariene
- Sarcina extrauterină
- Ligatura trompelor uterine
- Histerectomie pentru tumori benigne (fibrom)
- Dureri pelvine de cauză necunoscută – laparoscopie diagnostică
- Endometrioză
Pacientul care urmează să fie supus unei laparoscopii trebuie să informeze medicul despre medicamentele pe care le ia, în special anticoagulantele. De asemenea, pacientul trebuie să menționeze dacă are o alergie la anestezice, dacă are probleme cu sângerările sau, în cazul în care este de sex feminin, dacă este însărcinată.
Înainte de procedură, pacientul trebuie să respecte câteva reguli:
- Nu trebuie să mănânce și să bea pentru 12 ore.
- Bijuteriile trebuie îndepărtate.
- Să îndepărteze lentilele de contact, ochelarii sau proteza dentara.
Pentru realizarea acestei intervenții se efectuează o anestezie generală, cu scopul relaxării tuturor mușchilor pacientului.
Procedura durează între 60 și 90 de minute. După câteva ore de la finalizarea intervenției, pacientul poate fi externat, iar următoarea zi poate reveni la activitățile zilnice ușoare.
Beneficiile laparoscopiei
Chirurgia laparoscopică prezintă o serie de beneficii, spre deosebire de cea clasică:
- Deoarece procedura este minim-invazivă, traumatismele organismului sunt foarte reduse, cicatricile foarte mici, iar durerile ușoare.
- Recuperarea este mai rapidă decât în cazul chirurgiei clasice – între 3 și 5 zile.
- Spitalizarea este de scurtă durată.
- Acuratețea intervenției este foarte ridicată. Astfel, medicul poate vedea cele mai mici structuri. De aceea, complicațiile ce pot apărea sunt mici, spre deosebire de cele care apar în timpul unei operații obișnuite.
Riscurile chirurgiei laparoscopice
Riscurile acestei intervenții sunt minime. Față de chirurgia obișnuită, laparoscopia prezintă riscuri foarte mici de hemoragii sau leziuni ale organelor sănătoase.
Rar, pot apărea reacții adverse, din cauza substanței folosite în anestezie.
Din anumite motive, medicul poate apela la operația clasică, în timpul operației laparoscopice. Acest lucru se întâmplă dacă realizează că nu o poate finaliza cu succes în mod laparoscopic. De exemplu, dacă boala este mult mai extinsă.
Riscurile sunt mai crescute la persoanele care suferă de diabet zaharat, de obezitate, de boli cardiovasculare sau care sunt fumătoare.
Așadar, chirurgia laparoscopică o poate înlocui pe cea clasică aproape în cazul oricărei afecțiuni, iar riscurile și impactul asupra organismului sunt mult mai mici.