Ce este managementul durerii și cum te ajută

Durerea este o senzație pe care o experimentează oricine, măcar o dată, la un moment dat, pe parcursul vieții. Nu se poate spune că este o experiență plăcută, însă, trebuie să știi că durerea are un rol bine definit în organism, fiind benefică pentru sănătate. Dacă te întrebi cum poate fi benefică o durere de măsea sau  o migrenă care te chinuie de câteva zile, află că, în acest fel, organismul te avertizează că ceva nu este în regulă și ar trebui să acționezi. Așadar, durerea este ca un semnal de alarmă de care trebuie să ții cont imediat ce apare și să te adresezi unui medic pentru a determina cauza și a lua măsurile ce se impun.

Mecanismul durerii

Durerea apare ca urmare a acțiunii unor stimuli fiind definită de specialiști ca o experiență senzorială și emoțională neplăcută, care apare ca simptom al unei afecțiuni prezente. Principalele elemente care alcătuiesc mecanismul durerii sunt nervii, măduva spinării și creierul. Declanșarea durerii începe de la nervii periferici, nervi care trimit mesaje către celulele nervoase din măduva spinării, pe care acestea le filtrează și le prioritizează. Astfel, semnalele transmise în cazul unei arsuri sau al unei lovituri puternice sunt trimise prioritar către creier, generând o durere mai severă, care generează o reacție imediată. În cazul unor leziuni sau altor probleme, mesajele sunt transmise mai încet, durerea fiind mai puțin severă. Odată ce a recepționat aceste mesaje, creierul generează răspunsuri adecvate în funcție de cauza durerii.

Câte tipuri de durere există

Durerea este o experiență personală, fiind resimțită de fiecare individ în felul său, însă, în funcție de durata acesteia, se poate vorbi despre două tipuri distincte.

  • Durerea acută – este o durere mai severă, dar care se întinde pe o perioadă mai scurtă de timp. Este cauzată de un traumatism, o leziune, o intervenție chirurgicală sau de anumite boli. Pe măsură ce motivul care o generează este eliminat, durerea scade în intensitate și, în final, dispare.
  • Durerea cronică – în acest caz vorbim de o durere care se întinde pe durata a mai bine de șase luni, putând fi ușoară sau severă. Aceasta poate apărea fără a exista vreun indiciu care să o explice, sau, poate persista și după ce cauza generatoare a dispărut.

Ce presupune managementul durerii

Fie că e vorba de durere acută sau de durere cronică, o astfel de experiență este greu de suportat, mai ales dacă se întinde pe parcursul mai multor zile. De aceea, este bine să te adresezi unui medic imediat ce durerea începe să se manifeste. Medicul va identifica, mai întâi, cauza și va stabili soluția terapeutică adecvată, realizând și un plan de management al durerii. Acesta presupune o abordare integrată, în scopul de a minimiza suferința pacientului. Managementul durerii diferă de la caz la caz, însă, planul poate include tratament medicamentos, fizioterapie, acupunctură, masaj terapeutic, practicarea unui sport și consiliere psihologică. Totodată, medicul îți poate recomanda și anumite schimbări comportamentele sau ale stilului de viață.

Cum să faci față mai ușor durerii

  • Depășește stresul – cu cât ești mai tensionat, cu atât simți mai puternic intensitatea durerii, de aceea trebuie să înveți să te eliberezi de stres.  În acest sens, exercițiile de relaxare s-au dovedit foarte utile, la fel ca și mișcarea în aer liber.
  • Odihna –  este un alt factor important, asta însemnând respectarea unui program de somn, în timpul căruia trebuie să dormi cel puțin șapte ore pe noapte.
  • Alimentația – o alimentație sănătoasă și echilibrată asigură organismului necesarul de vitamine, minerale și alți nutrienți. În acest mod, vei avea un sistem imunitar întărit, care va putea elimina, mai rapid, cauza durerii.

Nu în ultimul rând, când treci printr-o astfel de experiență, renunță, măcar pentru o vreme la vicii, pentru că alcoolul și tutunul nu te ajută deloc. Astfel, deși, îți lasă impresia că te „anesteziază”, acestea nu fac decât să întârzie perioada de vindecare, ceea ce înseamnă că durerea nu va dispărea curând.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW