KRUK Romania explica cu ce se ocupa un recuperator de creante, in ideea in care termenul este foarte des folosit in prezent. Un recuperator de datorii reprezinta o companie sau o agentie care se ocupa de recuperarea sumelor restante.
Numerosi recuperatori sunt, de altfel, angajati ai companiilor care opereaza, contra cost, pentru firmele carora unii debitori le datoreaza o anumita suma de bani. In unele cazuri recuperatorii sunt si cumparatori de conturi restante, adica aceste companii achizitioneaza datoriile la o fractiune din valoarea reala, iar ulterior incearca sa recupereze suma datorata. Totodata, o firma de recuperari poate fi cunoscuta si sub denumirea de agentie de colectare a sumelor restante.
Care este rolul recuperatorilor de creante de la KRUK Romania?
O persoana care a imprumutat o anumita suma de bani de la banca, dar care nu este in masura sa-si achite datoriile sau nu reuseste sa efectueze platile programate la timp, va fi raportata la Biroul de Credite.
De altfel, datoria va fi transferata catre o firma de recuperari sau catre un recuperator, pentru obtinerea sumelor restante. Platile intarziate pentru creditele bancare, facturile de telefon, platile pentru imprumuturi auto, sau platile pentru utilitati sunt exemple de restante pe care un recuperator de datorii va trebui sa le obtina.
In cele mai multe cazuri, companiile considera ca este mult mai ieftin sa apeleze la o agentie pentru a recupera datoriile. Recuperatorul are instrumentele si resursele necesare pentru a depista un debitor, indiferent daca acesta a schimbat adresa de domiciliu sau numarul de telefon.
Care sunt strategiile?
Firmele de recuperare creante folosesc, de asemenea, mai multe strategii, cum ar fi abordarea amiabila sau solutiile in instanta.
Prin abordarea amiabila, recuperatorul si clientul (debitorul) cu datorii stabilesc un plan de rate tinand cont de situatia financiara a acestuia. Daca clientul nu coopereaza, recuperatorul poate incerca solutiile in instanta pentru incasarea sumei restante.
Daca clientul isi plateste in cele din urma datoria, creditorul plateste recuperatorului un procent din fondurile sau activele pe care agentia le recupereaza. In functie de contractul incheiat initial cu creditorul, debitorul poate fi nevoit sa plateasca intreaga datorie simultan sau doar o parte a datoriei, la un moment dat.
Un alt aspect foarte important este faptul ca un recuperator trebuie sa aiba o conduita optima. Astfel el nu va hartui niciodata debitorul, indiferent de cuantumul datoriei acestuia. Cert este ca atunci cand se lucreaza cu o companie de incredere, datoriile vor fi recuperate prin colaborarea dintre debitor si compania de recuperare creante, iar echipa este instruita foarte bine in sensul acesta, avand o atitudine orientata catre persoana cu datorii si nevoile acesteia.