Ce este un stabilizator de tensiune

Un stabilizator de tensiune este conceput pentru a oferi un nivel constant energie electrică pentru dispozitivele care sunt conectate la el.

Astfel, atunci când ai probleme cu sistemul electric, iar prizele exportă un curent electric inconstant și vrei să îți protejezi anumite dispozitive scumpe, un stabilizator de tensiune este ceea ce ai nevoie. 

Cum funcționează un stabilizator de tensiune

Un stabilizator de tensiune (UPS) reglementează tensiunea / voltajul primit de la sursă și exportă un curent electric constant către dispozitivul atașat. Există multe tipuri de echipamente care sunt sensibile la fluctuațiile de curent electric și ele trebuie protejate pentru a asigura funcțiile și durata de viață a dispozitivului respectiv. Mai mult decât atât, și siguranța noastră este extrem de importantă și nu nimeni nu dorește să riște un accident de cauze electrice. 

Care sunt tipurile de stabilizatoare de tensiune

Există multe tipuri de stabilizatoare de tensiune, iar ele pot fi catalogate și împărțite în mai multe moduri. Dar ele pot fi recunoscute cel mai ușor în felul următor:  

  • Stabilizator de tensiune monofazic
  • Stabilizator de tensiune trifazic

Vom încerca să explicăm toate aceste tipuri într-un mod cât mai simplu, pentru a te ajuta să îți dai seama de care ai nevoie, dar vom vorbi mai târziu în articol și despre tipurile în care acestea se împart la rândul lor. Așadar:

Stabilizator de tensiune monofazic și trifazic: Ce sunt ele și care-s diferențele

În primul rând, este bine de știut că diferența dintre un stabilizator monofazic și unul trifazic constă în cantitatea maximă de voltaj pe care dispozitivul îl poate suporta. Cu alte cuvinte, un stabilizator de tensiune monofazic suportă, de cele mai multe ori, doar 230v, în timp ce unul trifazic poate ajunge și la peste 400v. Astfel, putem înțelege că cei care au mai multe dispozitive de conectat la un stabilizator ar trebui să folosească unul trifazic. Într-adevăr, dacă dorești să conectezi doar un dispozitiv, precum frigiderul sau centrala electrică, la un stabilizator, atunci nu e necesar să cumperi unul trifazic. Dar dacă dorești să pui mai multe dispozitive și vrei ca acestea să funcționeze într-un mod cât mai optim, atunci trebuie să apelezi la ultima variantă.

Diferențe între stabilizatorul monofazic și trifazic

Stabilizatoarele de tensiune folosesc fire special concepute pentru a transporta curentul electric. Cele monofazice au un singur canal de transport, în timp ce stabilizatoarele trifazice au trei. Putem înțelege diferența dacă am compara cu o stradă, de exemplu. Atunci când o stradă are doar o singură bandă, transportul este limitat. Dar când ne transferăm pe autostradă unde avem două sau mai multe benzi, capacitatea crește considerabil. 

Beneficii

Fiecare dintre aceste două tipuri au propriile beneficii cu care sunt asociate. Un stabilizator de tensiune trifazic poate fi folosit, practic, cu trei dispozitive diferite, o fază pentru fiecare dispozitiv, în timp ce unul monofazic poate suporta doar o singură conexiune. De fapt, e posibil să conectăm mai multe dispozitive la un singur stabilizator monofazic, dar atunci riscăm să vedem apariția unor probleme destul de mari, cum ar fi suprasarcină de tensiune (exact ceea ce încercăm să eliminăm cu aceste produse) sau un scurtcircuit. 

Cum mai putem cataloga stabilizatoarele de tensiune

Stabilizatoarele de tensiune pot fi împărțite, de asemeni, în următoarele trei categorii:

  • Stabilizator de tensiune cu servomotor
  • Stabilizator de tensiune cu releu
  • Stabilizator de tensiune static

Stabilizator de tensiune cu servomotor

Un stabilizator de tensiune cu servomotor poate fi atât monofazat, cât și polifazat. Acesta este recomandat deoarece poate suporta supratensiuni mari, este foarte fiabil și stabilizează extrem de rapid fluctuațiile de tensiune. Dar exista și dezavantaje asociate cu acesta, cum ar fi faptul că necesită mentenanță destul de des, iar servomotorul trebuie să fie aliniat destul de des, de aceea e nevoie de ceva experiență pentru a putea folosi acest dispozitiv.

Stabilizator de tensiune cu releu

Acesta a primit denumirea respectivă pentru că folosește relee de comutare pentru a controlul tensiunii. Majoritatea dintre stabilizatoare sunt monofazice și nu pot fi folosite în prea multe situații, cum e în cazul celor cu servomotor. Un stabilizator este adeseori destul de ieftin și foarte portabil, dar este limitat în funcții, nu are o durată de viață atât de lungă precum alte modele, nu pot suporta niveluri mari de tensiune, etc.

Stabilizator de tensiune static

Un stabilizator de acest gen nu are nici un componente care se mișcă înăuntru, precum în cazul celui cu servomotor, de exemplu. Acesta este unul dintre cele mai precise tipuri de stabilizatoare și are un timp de răspuns extrem de bun atunci când apar fluctuații de tensiune. Totuși, un stabilizator de tensiune static este mai scump decât celelalte tipuri menționate.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Salut! Ca utilizator normal iese din discutia „stabilizator de tensiune trifazic” care presupune ca sa fi alimentat cu curent trifazic nu monfazic cum gasiti la bloc. „Stabilizator de tensiune (UPS)” este dedicat ptr. alimentarea PC-urilor si asigura pentru putin timp alimentarea lor cind „pica” lumina si-ti permite sa-l opresti corect>.”Info: mai exista stabilizator de tensiune prin autotransformator in care manual poti mari/micsora tensiuneala iesire ! Partea proasta este ca trebuie sa stai cu ochii pe el daca sunt salturi in tensiune!
    Vorbesc din amintire la cursurile de electrotehnice audiate inainte 1967. Nu cred ca sau schimbat multe intre timp decit calitatea „cursantilor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW