Exportul de mașini a scăzut ușor în acest an, față de aceeași perioadă din 2022. În același timp, s-au diminuat semnificativ exporturile de cereale, din cauza secetei și a problemelor din agricultură. Cu toate acestea, mașinile vândute peste graniță reprezintă trei sferturi din exporturile Doljului. Ce mai exportă firmele din această regiune.
Datele statistice din acest an arată un ușor declin al valorii bunurilor exportate pe primele șapte luni ale anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022. Totalul exporturilor realizate de firmele din Dolj a fost de 2,067 miliarde de euro. Exporturile au fost în scădere cu 2,5% față de primele șapte luni din anul anterior. Datele statistice privitoare la exporturi arată o scădere a producției și vânzării de bunuri peste graniță, ceea ce se “traduce” prin o încetinire a ritmului economic. Dacă aceste scăderi se mențin până la finalul anului 2023, înseamnă că economia își va diminua ritmul de creștere în acest an.
Autovehiculele dețin 74,5% din totalul exporturilor din Dolj
Cele mai mari exporturi din Dolj sunt reprezentate de mijloacele de transport, însumând o valoare de 1,54 miliarde de euro. Exporturile de autovehicule dețin cea mai mare pondere din total exporturi (74,5%) din Dolj. Practic, trei sferturi din tot ce se exportă din această regiune a țării provine din producția de autovehicule care se realizează la Craiova.
Secțiunea numită “mașini, aparate și echipamente electrice (…)” reprezintă 13% din totalul exporturilor din Dolj. În perioada analizată, exporturile acestor bunuri au crescut cu 40% față de perioada similară din 2022
Exporturile de materiale plastice au scăzut cu 7 milioane de euro în perioada analizată din 2023, față de aceeași perioadă din 2022.
Exportul de cereale, redus semnificativ anul acesta
Secțiunea “Produse vegetale” mai deține doar 2,1% din totalul exporturilor Doljului, din cauza reducerii considerabile a exportului de cereale în acest an. “În cadrul acestei secţiuni exporturile de “Cereale” au însumat 37,415 milioane de euro ceea ce reprezintă 86,0% din totalul secţiunii şi 1,8% din total exporturi. Comparativ cu anul precedent se observă o scădere cu 69,8% (a exportului de cereale – n.r.).”, informează Direcția Județeană de Statistică Dolj, la solicitarea GdS.
Deși Doljul este un județ cu suprafețe mari agricole cultivate cu cereale, anul acesta exporturile au scăzut cu 69,8% la acest segment. Agricultorii doljeni se află în două situații. Fie aceștia țin producția de cereale în silozuri, din cauza prețurilor mici practicate în acest moment pe piață, așteptând momente cu prețuri mai mari. Fie unii fermieri nu au înregistrat producții mari anul acesta, din cauza condițiilor meteo, astfel că nu au mai avut ce să trimită la export.
Exporturile sunt mai mari decât importurile
Balanța comercială (exporturi-importuri) a Doljului are un rezultat pozitiv pe primele 7 luni din 2023. Excedentul este dat de exporturi mai mari cu 541 milioane de euro față de importurile realizate în perioada de referință. Excedentul balanței comerciale este dat, în principal de exporturile de autovehicule produse la Craiova. În cifre, exporturile de mașini au fost mai mari decât importurile cu 1,056 miliarde de euro, pe primele 7 luni.