Unele dintre cele mai frumoase experiențe apar în mod neașteptat în viețile noastre. Există însă și ocazii în care suntem principalii responsabili de modul în care ne alegem experiențele sau de timpul pe care îl investim în activitățile care ne plac.
Fiecare dintre noi are anumite preferințe atunci când vine vorba despre activitățile desfășurate în timpul liber – călătorii, dans, muzică, citit, pictură, plimbări -, îndeletniciri la care putem fi începători sau chiar foarte pricepuți. De multe ori, un hobby se poate transforma în profesie, dacă persoana respectivă este foarte pasionată și determinată și dacă apare și ocazia potrivită.
Una dintre preocupările românilor din timpul liber este cititul. Numeroși candidați menționează această activitate la secțiunea de hobby-uri atunci când își redactează CV-ul. Mulți cititori pun bazele unor prietenii frumoase printr-un schimb de cărți, formează grupuri de lectură, unde membrii discută și analizează diferite volume și unde se bucură împreună de cele mai noi apariții literare.
Din fericire, se publică în mod constant noi titluri, care ne oferă astfel șansa să descoperim din ce în ce mai mulți autori români și autori străini contemporani foarte talentați. În plus, cărțile tratează subiecte variate, astfel încât, indiferent dacă preferăm beletristica sau literatura de specialitate, avem de unde alege. De asemenea, avem posibilitatea de a le achiziționa dintr-o librărie cu tradiție, din unele supermarketuri sau din anticariate.
Atunci când vine vorba de cărțile citite de români, nu putem să nu amintim genurile pe care aceștia le îndrăgesc cel mai mult. Iată câteva dintre ele!
Cărțile de ficțiune
- cărțile de ficțiune, cu povești impresionante, sunt cel mai des achiziționate de români;
- personajele construite se pot asemăna oricărui cititor, făcându-l astfel părtaș acțiunii;
- citind o astfel de carte, oamenii au oportunitatea de a ieși din cotidian, de a cunoaște culturi sau de a descoperi diverse caractere umane, îmbogățindu-și imaginația odată cu parcurgerea firului narativ.
Cărțile de nonficțiune
- titlurile autobiografice, precum și relatările din perioade reprezentative ale omenirii, ca de exemplu cel de-Al Doilea Război Mondial, sunt printre cele mai cumpărate de români;
- cărțile de istorie care tratează evoluția ființelor umane pe parcursul formării civilizației, așa cum o știm astăzi, prezintă un interes deosebit în rândul cititorilor români;
- la mare căutare sunt și volumele de eseistică ale autorilor români consacrați, precum și cărțile de critică, mai ales cele care satirizează unele personaje sau activități din zilele noastre.
Dezvoltarea personală nu se numără în topul preferințelor
- cărțile de dezvoltare personală și psihologie au o oarecare trecere, însă nu se situează printre genurile preferate ale românilor;
- varietatea titlurilor din acest segment de cărți este foarte mare (sunt edituri care publică exclusiv sau aproape exclusiv cărți de dezvoltare personală), pentru că sunt foarte mulți autori care scriu pe această temă – astfel, se poate explica interesul mai scăzut al cititorilor care, având atât de multe variante la dispoziție, devin nehotărâți;
- cu toate acestea, există un segment de populație care rămâne interesat și fidel acestui segment.
Poezia, teatrul și arta în general, mai puțin citite de români
- genul liric este preferat de un număr relativ scăzut de cititori români, una dintre posibilele explicații fiind natura însăși a poeziei, care necesită o înțelegere profundă și o interpretare pe măsură, așadar este nevoie de timp și răbdare pentru a parcurge un volum de poezii;
- majoritatea persoanelor preferă să se bucure de câteva minute de teatru, interpretat de actori profesioniști, pe o scenă cu un decor potrivit, mai degrabă decât să citească o piesă de teatru;
- volumele despre artă, ca de exemplu istoria artei, prezintă interes celor cu studii în domeniu sau celor cu adevărat pasionați de o anumită nișă artistică, nu pentru că ar fi o lectură dificilă, ci posibil din cauza volumului mare de informație, aparent inaccesibilă celor fără cunoștințe în domeniu.
Am putea spune că „Ești ceea ce citești” și probabil că nu am greși. Atunci când vom alege următoarea lectură, poate că nu vom ține cont de bestselleruri sau de notorietatea autorului. Poate ne interesează autorii clasici sau poate că vrem să ne dezvoltăm anumite abilități sociale.
În cele din urmă, important este să citim. Dragostea pentru carte se poate deprinde la orice vârstă, iar cu cât aventura noastră în universul lecturii începe mai devreme, cu atât avem ocazia să descoperim povești scrise cu măiestrie și întâmplări adevărate relatate chiar de cei care le-au trăit.