Ce nereguli au observat la vot reprezentanții Expert Forum

Observatorii Fiecare Vot au monitorizat votul în ţară şi în străinătate. Au fost identificate presiuni la adresa observatorilor, mai multe probleme legate de organizarea necorespunzătoare a secţiilor de votare, limitarea accesului observatorilor la procesul electoral şi secţii de votare cu un număr mare de cereri pentru urna mobilă completate de aceeaşi persoană.

Persoane neautorizate care s-au implicat în organizarea procesului de vot şi presiuni la adresa observatorilor

Secţia 77 din Lehliu Gară (Ialomiţa) – Observatorul a constatat pe parcursul zilei că mai multe persoane neautorizate au staţionat în jurul secţiei de votare. Observatorii au fost supuşi presiunilor de către primar şi de către alte persoane prezente în secţie şi au părăsit secţia de votare, deoarece siguranţa personală a acestora a fost pusă în pericol. A fost solicitat sprijinul Poliţiei de mai multe ori.

Secţia 429 din Malamuc (Prahova) – Primarul a refuzat să părăsească secţia de votare, iar preşedintele BESV nu a dispus îndepărtarea sa.

Număr crescut de cereri pentru urna mobilă

La nivelul secţiilor de votare nr. 121-123 din localitatea Buzescu (Teleorman), observatorii au sesizat că au fost depuse un număr foarte mare de cereri pentru urnă mobilă (120 de cereri în toate cele trei secţii din Buzescu). Observatorii au sesizat că aceste cereri erau similare – depuse în format tip împreună cu adeverinţe medicale emise de acelaşi medic, cu menţiunea netransportabil.

La secţia de votare nr. 181 din Bîscoveni au fost situaţii similare în urma cărora a fost sesizată Poliţia. În două cazuri, persoanele de pe listă s-au prezentat la sediul secţiei pentru a vota şi nu aveau cunoştinţă de depunerea unor astfel de cereri.

La secţia 145 din Ciolăneşti (Teleorman) a fost identificată o situaţie în care au fost depuse multe cereri pentru urna mobilă, Există indicii privind un caz similar şi la secţia din Slobozia-Mândra, Teleorman.

Sesizări legate de organizarea secţiilor de votare

Secţiile 487, 488 din Iasi / 182 din Cluj Napoca – Urnele sunt transparente şi nu asigură secretul votului;

Şcoala 93, Sectorul 4 – Urnele de vot nu au fost sigilate conform procedurilor, sigiliile lipseau.

Secţia 997, Bucureşti – Cinci cabine de vot au pereţi laterali transparenţi şi din lateral se poate vedea cum votează alegătorii.

Blocarea accesului observatorilor la procesul de vot

Secţia 2 (Timişoara) – Observatorul FiecareVot nu a fost primit în secţie.

Secţiile 317-319 (Bucureşti) – La una dintre secţiile de la Colegiul Emil Racoviţă din Bucureşti observatorului nu i s-a permis accesul în secţie.

Secţia 136 din Cluj Napoca – Accesul observatorului a fost limitat de către preşedintele biroului electoral

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW