Vizita la medicul stomatolog este o practică esențială pentru menținerea sănătății orale bune. De foarte multe ori, oamenii ajung la dentist atunci când apar durerile dentare, neștiind că sunt și afecțiuni serioase care, în faze de început, nu prezintă simptome.
Cea mai bună modalitate de a preveni complicațiile și de a evita nevoia de a recurge la tratamente invazive este de a detecta problema din timp.
Cât de des ar trebui să mergi la dentist?
În mod ideal, ar trebui să vizitezi medicul dentist de două ori pe an pentru garanția unei cavități bucale sănătoase și pentru a depista precoce cele mai frecvente probleme fără a fi nevoie ca mai apoi să suporți intervenții complexe cum ar fi o aditie de os.
Care sunt principalele probleme care pot fi detectate la dentist?
- Cariile dentare reprezintă cea mai întâlnită problemă cu care se confruntă oamenii. Cariile dentare apar atunci când bacteriile formează o peliculă numită placă pe suprafața dinților. Tratamentul cariei într-un cabinet stomatologic se face în funcție de stadiul în care este afecțiunea.
- Gingivita care se manifestă prin gingii roșii, umflate și care sângerează. Această afecțiune este de multe ori nedureroasă, iar fără un control la medicul stomatolog nu va fi depistată. De asemenea, netratată, gingivita poate duce la parodontită care deteriorează osul și țesutul care ține dinții.
- Dinții crăpați sau rupți sunt o altă problemă des întâlnită în cabinetele stomatologice. Cel mai adesea principalele cauze sunt rănirea, mestecarea unor alimente dure, piercing-urile sau scrâșnirea dinților.
- Infecția radiculară se întâmplă cel mai adesea din cauza cariilor, fisurilor sau fracturilor din dinte și poate duce la deteriorarea țesuturilor și a nervilor dintelui.
- Eroziunea smalțului este o afecțiune care se dezvoltă foarte lent și lasă dinții atât decolorați, cât și cu aspect rotunjit. Cauza sa principală este consumul de alimente dulci și acide, cum ar fi sucurile și dulciurile, pe o perioadă lungă de timp. O cauză rară este spălatul pe dinți prea des. Totuși, erodarea smalțului reprezintă o parte firească a procesului de îmbătrânire.
De ce să mergi la medicul stomatolog?
Cavitatea bucală este una dintre principalele bariere de protecție în calea sănătății întregului organism.
Pacienții merg de obicei la medic atunci când simt durere sau când există o complicație în cavitatea bucală. Cu toate acestea, consultațiile regulate ajută la stabilirea unui diagnostic precoce, economisind pacienților o mare cantitate de disconfort și, de asemenea, bani.