Hidrocelul este o afecțiune urologică manifestată printr-o acumulare de lichid în învelișul care înconjoară testiculul, ceea ce duce la umflarea scrotului. Se diagnostichează în special la nou-născuți și pacienții trecuți de 40 de ani. De regulă, nu se manifestă prin dureri, însă în anumite cazuri, poate provoca disconfort și afecta calitatea vieții.
Există două tipuri principale de hidrocel: hidrocelul congenital și hidrocelul dobândit. Hidrocelul congenital este prezent de la naștere, în timp ce hidrocelul dobândit se dezvoltă mai târziu în viață. În unele cazuri, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a îndepărta hidrocelul. Află mai multe despre cauzele sale și principalii factori de risc.
Ce provoacă hidrocelul: cauzele principale
Hidrocelul poate fi cauzat de o varietate de factori, atât congenitali, cât și dobândiți. Cauze hidrocel:
Cauze congenitale
În timpul dezvoltării fetale, testiculele coboară din cavitatea abdominală în scrot prin canalul inghinal, structură anatomică prin care mai trec vasele de sânge și nervii testiculelor. În mod normal, canalul se închide după acest proces. Dacă rămâne deschis, lichidul peritoneal poate pătrunde în scrot, formând un hidrocel.
Cauze dobândite
- infecțiile localizate la nivelul testiculului sau epididimului pot cauza inflamație și acumularea de lichid în jurul acestora;
- leziunile la nivelul scrotului pot provoca inflamație și acumularea de lichid;
- unele proceduri chirurgicale, cum ar fi varicocelectomia, pot afecta drenajul limfatic și favoriza apariția hidrocelului;
- în cazuri rare, tumorile testiculare pot provoca hidrocel.
- unele afecțiuni sistemice, cum ar filarioza, pot afecta sistemul limfatic și favoriza apariția hidrocelului.
Factori de risc pentru dezvoltarea hidrocelului
La fel de importantă este și analiza factorilor de risc pentru dezvoltarea unei anumite forme de hidrocel, pentru a înțelege mult mai bine cum se poate dezvolta această problemă de sănătate urologică:
- nașterea înainte de termen: copiii născuți prematur se confruntă cu un risc ridicat de a dezvolta hidrocel;
- istoricul familial: dacă există cazuri de hidrocel în familie, riscul de a dezvolta această afecțiune poate fi mai mare;
- netratarea traumatismelor sau infecților la nivelul scrotului: leziunile la nivelul scrotului pot crește riscul de hidrocel; de asemenea, infecțiile pot provoca inflamație și acumularea de lichid; aceste probleme trebuie abordate în regim de urgență, pentru evitarea complicațiilor.
Este important de menționat că, în multe cazuri, hidrocelul dispare de la sine, mai ales la copii. Cu toate acestea, în unele situații poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a elimina lichidul acumulat. Programează-te pentru un consult la un cabinet de urologie în București, pentru o evaluare în detaliu a cazului cu care te confrunți.
Hidrocel: diagnostic și tratament de specialitate
Pentru a diagnostica un hidrocel, medicul va efectua un examen fizic al zonei afectate:
- palparea scrotului: esențială pentru a evalua mărimea, consistența și mobilitatea umflăturii;
- iluminarea scrotului: o sursă de lumină este direcționată prin scrot; dacă lichidul este prezent, zona va apărea pielea va fi mult mai deschisă la culoare.
În unele cazuri, pentru a confirma diagnosticul și a exclude alte afecțiuni, pot fi necesare investigații suplimentare, cum ar fi ecografia scrotală. Acest tip de ecografie poate oferi imagini detaliate ale scrotului și ajuta la diferențierea hidrocelului de alte afecțiuni, cum ar fi tumorile testiculare (diagnostic diferențial).
Tratamentul hidrocelului depinde de:
- vârsta pacientului: la nou-născuți, aceste acumulări de lichid se resorb în primul an de viață;
- mărimea hidrocelului: hidrocelele mici, asimptomatice, pot fi monitorizate;
- prezența altor simptome: dacă hidrocelul este asociat cu durere, disconfort sau alte simptome, tratamentul trebuie aplicat în regim de urgență.
Opțiuni de tratament:
- monitorizarea hidrocelului (la nou-născuți);
- aspirația lichidului: procedură minim invazivă realizată cu ajutorul unui ac; poate avea un caracter temporar, existând riscul de regenerare a cantității de lichid;
- chirurgia: tratamentul definitiv pentru hidrocel; există diferite tehnici chirurgicale, iar alegerea celei mai potrivite depinde de vârsta pacientului, dimensiunea hidrocelului și concluzie medicale ale chirurgului.
Hidrocelul este o afecțiune caracterizată prin acumularea de lichid la nivelul scrotului, în jurul testiculului. Această acumulare de lichid formează o umflătură. De obicei, este nedureroasă. Așa cum ai putut afla astăzi, o serie de cauze și factori de risc pot determina debutul sau dezvoltarea acestei probleme medicale urologice.
Acest articol are un caracter pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă sfatul medicului specialist. Programează-te pentru un consult urologic în cadrul Spitalului Memorial România, pentru a beneficia de o evaluare medicală raportată la cele mai înalte standarde, un diagnostic pus corect și un tratament adecvat.
SURSE:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16294-hydrocele