Dacă medicul ţi-a sugerat un examen abdominal cu ultrasunete numit Doppler abdominal, ar trebui să ştii că este o procedură sigură şi nedureroasă. Pe scurt, este o metodă imagistică în care se folosesc undele sonore de înaltă frecvenţă pentru a vedea ce se întâmplă în interiorul abdomenului tău. De asemenea, este un test care permite specialiştilor să evalueze fluxul de sânge prin venele şi arterele abdominale.
Un Doppler abdominal este util pentru a diagnostica obstrucţiile fluxului sanguin către organele din abdomen şi a afecţiunilor precum tumorile, boli ale vezicii biliare, calculi renali, afecţiuni hepatice, renale, ale splinei sau pancreasului.
Ce este ecografia?
Când vine vorba despre metode de investigare imagistice sigure şi neinvazive, ecografia este prima pe listă! Aceasta se bazează pe undele sonore de înaltă frecvenţă care nu pot fi percepute de urechea umană, dar care, când ating celulele roşii din sânge sau diverse ţesuturi, se întorc, creând o undă ecou. Acest ecou este preluat de traductor, trimis către un calculator pentru interpretare şi transformat în imagine.
În timpul procedurii se foloseşte o sondă sau o baghetă portabilă (traductorul) şi un gel special care va fi aplicat pe zona de testare. Bagheta emite şi captează undele şi ecourile, în vreme ce gelul facilitează contactul dintre traductor, piele şi propagarea undelor sonore.
Astfel, datorită undelor ecou, metoda permite obţinerea imaginilor în timp real ale ţesuturilor moi şi a fluxului sanguin din interiorul corpului. Imaginile cu ultrasunete mai sunt numite şi sonograme.
Ce este ecografia abdominală?
Există mai multe tipuri de investigaţii cu ultrasunete şi fiecare dintre acestea foloseşte o sondă special concepută pentru a prelua imagini relevante dintr-o anumită zonă a corpului. Aşa cum sugerează şi numele, ecografia abdominală prezintă organele şi ţesuturile moi, printre care şi vasele de sânge, din interiorul abdomenului.
Tehnicianul aplică pe abdomen un gel special şi va folosi o sondă pe care o va mişca înainte şi înapoi pe zona examinată.. Datorită gelului, undele sonore de înaltă frecvenţă trec prin piele şi ajung la ţesuturile moi, apoi la organe şi se întorc sub formă de ecou la sondă. Ecoul este trimis sub formă de informaţie digitală unui calculator şi transformat în imagini relevante care vor fi afişate pe un display.
Ce organe sunt analizate cu ecografia abdominală?
Medicul îţi poate solicita evaluări cu ultrasunete ale zonelor specifice ale abdomenului. Astfel, o ecografie abdominală din cadranul superior drept este destinată evaluării ficatului, a pancreasului sau a vezicii biliare, în vreme ce o ecografie abdominală completă analizează în plus şi rinichii, splina, vezica urinară şi vena cavă inferioară şi aorta abdominală.
De ce sunt atât de populare ecografiile abdominale?
Testele imagistice abdominale cu ultrasunete sunt printre cele mai populare! Pentru că sunt neinvazive şi sigure pentru sănătatea, se pot folosi şi pentru a verifica fătul în timpul sarcinii: ecografie prenatală.
De asemenea, este utilă pentru a depista cauza durerilor inexplicabile din abdomen şi ajută la diagnosticarea eficientă a problemelor comune, precum pietrele la rinichi, sau a celor grave de sănătate, cum ar fi cheagurile de sânge. Mai sunt utile pentru depistarea pietrelor la vezica urinară, splina mărită, calculii biliari, inflamaţiile vezicii biliare, pancreasul inflamat, cancerul de stomac sau de pancreas, boala ficatului gras, anevrismele de aortă abdominală, etc.
Cum ar trebui să te pregăteşti pentru o ecografie abdominală?
Este posibil să ţi se ceară să nu mănânci sau să bei cu câteva ore înainte de testare. În unele situaţii poate fi necesar să bei o anumită cantitate de apă înainte cu o oră de test. Vezica urinară sau stomacul pline sau goale pot influenţa calitatea imaginilor obţinute, aşa că, medicul îţi va spune exact ce ar trebui să faci sau să nu faci înainte de test, în funcţie de zona abdominală analizată.
La ce ar trebui să te aştepţi în timpul unei ecografii abdominale?
Va trebui să te întinzi pe o masă, să îţi ţii respiraţia sau să te întorci pe o parte. Este bine să porţi haine cât mai confortabile şi lejere şi, uneori, ţi se va da un halat medical. Tehnicianul aplică pe zona abdominală care trebuie analizată un gel transparent pe care este posibil să îl simţi puţin mai rece, dar nu este periculos şi nici nu pătează. Va plasa sonda pe zona de interes şi o va mişca înainte şi înapoi până va obţine toate imaginile dorite. Dacă va dori să studieze şi vasele de sânge, testul va include şi ultrasunetele Doppler care detectează informaţii despre fluxul de sânge din vasele de sânge abdominale.
Ecografia abdominală nu durează mai mult de 30 de minute şi nu este dureroasă. După testare, vei putea să revii la activităţile obişnuite fără probleme.