Mai interesează pe cineva acest subiect? Se pare că nu. Mult mai importante au fost alegerile parlamentare. Ele au trecut așa cum au trecut. La fel, premierul Ludovic Orban a demisionat și sigur nu din cauza problemelor economico-sociale, inclusiv a salariului minim. Consultările din cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialogul Social (Guvern-Patronate-Sindicate), sună frumos titulatura, nici nu au contat în ultimii ani. Salariul minim este în „aer”. Actualul guvern interimar nu are pe agendă acest subiect, dovadă că programatele „consultări” de luni ale Consiliului Tripartit nu s-au mai ținut. De ce? Nimeni din actualul guvern, fie el așa cum este, nu explică. Probabil, așteaptă să predea „cartoful fierbinte” viitorului guvern și el, vedem acum, are complicații politice la naștere. Așa că s-a așternut o ceață densă peste situația economico-socială. Nimic nu se va întâmpla în curând, poate doar un diktat guvernamental de genul ” noi am hotărât „. Politicienii se ceartă pe subiecte fără substanță înregistrând un record absolut istoric în materie de viitori posibili prim-miniștri (5 la număr). Sindicatele și patronatele sunt puse pe lista de așteptare sine-die.
Așa nu se mai poate continua. Intrăm în anul 2021 fără un element esențial de prognoză în calibrarea planurilor de afaceri în condițiile în care peste 1,5 milioane de angajați depind exclusiv de salariul minim.
Nu ne rămâne decât să facem supoziții. Ex-premierul Ludovic Orban încerca să „liniștească” apele: „Suntem adepții unui mecanism de creștere (a salariului minim) care să se bazeze pe realitățile economice, respectiv rata inflației, creșterea productivității și alți factori economici. Obiectivul nostru este să nu fie afectate locurile de muncă, mai ales în această perioadă în care companiile se confruntă cu dificultăți din cauza crizei sanitare”. Frumos spus, fără să se înțeleagă nimic. A devenit un clișeu să dai vina pe Covid care, vedem, este în toate. Sindicatele și Patronatele au fost mult mai pragmatice indicând și un anumit nivel, dar și efectele în economie, în viața firmelor. Patronatele au cerut ca salariul minim garantat să rămână înghețat la actualul nivel (2.230 de lei) sau în cel mai bun caz să crească cu 70 de lei acoperind deprecierea din inflație. Spre deosebire de guvern, patronatele au făcut și analiza cost-beneficiu. Rezultatele Sondajului CNIPMMR (Test IMM privind creșterea salariului minim brut pe economie în 2021) sunt clare: „În ceea ce privește nivelul la care ar trebui stabilit salariul minim, antreprenorii au răspuns în proporție de 47,5% să rămână la nivelul anului 2020 iar 23,2% să fie 2400” . Mai mult , întreprinzătorii au punctat, pe bază de analize, cum va fi afectată societatea lor de mărirea salariului minim. Potrivit sondajului, 48% au estimat creșterea costului produselor şi serviciilor oferite, 40,8% – diminuarea profitului, 24,6% – concedierea unor salariați,13,8% – scăderea competitivității, 13,4% – pierderea de contracte comerciale și 10% – închiderea firmei, suspendarea noilor angajări, presiuni suplimentare pe angajatori și angajați, muncă suplimentară etc. Profesional, cei interogați în testul IMM amintit au dat guvernului și soluții de atenuare a impactului creșterii salariului minim, și anume: 69% – reducerea fiscalității pe forță de muncă: 10,4% – păstrarea măsurilor suport (gen kurzarbeit, decontarea unui procent din salariu, sprijin pentru telemuncă); 9,4% – creșterea investițiilor; 8% – reducerea birocrației; 3,2% – altele (nu este momentul pentru creșterea salariului, reducerea salariilor bugetare, tăierea pensiilor speciale etc).
După cum se vede clar, există argumente și soluții pentru acest caz, Guvernul, fie el și interimar, bagă în aşteptare această decizie fără a avea argumente și soluții altele decât cele generice, fără substanță, precum: „Suntem adepții unui mecanism de creștere care să se bazeze pe realitățile economice” . Felicitări pentru faptul că partea guvernamentală „este adepta unui mecanism de creștere” . Care mecanism, care creștere și cu cât a salariului minim? Tăcere dinspre Palatul Victoria. O tăcere jenantă. Mult mai importanți sunt cei 5 viitori prim-miniștri. Pardon, 6, căci și AUR are o nominalizare. Până când trocul politic se va încheia, dacă se va încheia, rămâne cum au stabilit decidenții politici. Adică, nimic.
Cu toate acestea, ieri, guvernul interimar a considerat creşterea indemnizaţiilor demnitarilor şi a pensiilor speciale ca fiind prioritatea de acţiune numărul 1. Fără comentarii.
Bravo dl guvernanți nu impozitați pensiile speciale doar pe cele a milioane de amărâți, nu dublați alocațiile, lăsați pe seama părinților, luați aproape 50%din salariul amărât (apropo acest salariu în UEse cistiga într-o săptămână), în ROMÂNIA preturile la alimente sunt mai mari decât în UE…. IDIOȚILOR… Pe ce lume trăim? La mulți ani… (de pușcărie) nemernicilor
PNL curajos cum il cumoastem isi propune succesurile PNTCD ului , PMP ului etc, iar pentru asta isi propune sa faca tot ce ii sta in putimta pentru implementarea , tuturor masurilor cerite de forurile internationale , Sorocs si altor scule si bascule .
Felicitari pentru curaj si devotament !