Colegiul marilor electori a confirmat victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale. Donald Trump continuă acuzațiile de fraudă electorală

Dacă până acum se vorbea de o pură formalitate, luni, 14 decembrie, marii electori americani au confirmat alegerea lui Joe Biden la președinția Statelor Unite, cu 306 voturi, contra 232 pentru de acum predecesorul său, Donald Trump. Rezultatul va fi proclamat la 6 ianuarie în Congresul american, chiar dacă Donald Trump refuză să recunoască rezultatul alegerilor.

Fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, care la 20 ianuarie devine al 46-lea președinte din istoria Americii, a criticat aspru refuzul lui Donald Trump de a-și recunoaște înfrângerea în alegerile prezidențiale, atacând în special în justiție rezultatul scrutinului. Joe Biden a dat o înaltă apreciere integrității instituțiilor statului și a chemat poporul american „să întoarcă pagina istoriei… să se unească în principal împotriva pandemiei”.

„Încă o dată în America, a declarat președintele ales, constituția și voința poporului contează… În Statele Unite, nu politicienii preiau puterea, poporul le-o acordă. Noi știm acum că nimic, nici măcar o pandemie sau un abuz de putere nu poate stinge flacăra democrației”, a spus în alocuțiunea sa Joe Biden.

„Semnal clar” al Curții Supreme

Joe Biden s-a referit, dezaprobator, la eforturile lui Donald Trump și ale multor aleși republicani care s-au adresat Curții Supreme a Statelor Unite pentru a obține invalidarea scrutinului prezidențial. „Curtea Supremă”, a subliniat Biden, a trimis un semnal clar președintelui Trump: „acela că ea nu va participa la acest asalt fără precedent contra democrației noastre”.

Vladimir Putin l-a felicitat pe Joe Biden și se declară „gata de colaborare”

Potrivit unui comunicat emis de Kremlin, Vladimir Putin l-a felicitat pe Joe Biden pentru alegerea sa la președinția Statelor Unite și afirmă că dorește să colaboreze cu el, în ciuda relațiilor proaste existente între cele două țări. „În ce mă privește, a scris Vladimir Putin într-o telegramă, sunt gata pentru o colaborare și contacte cu dumneavoastră”.


Foto: By The White House from Washington, DC – V011013DL-0556, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24903444

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW