La Paris, poliția a făcut uz de gaze lacrimogene
Zeci de manifestaţii au fost organizate sâmbătă, 16 aprilie, la Paris și în localități din întreaga Franță împotriva extremei drepte, cu o săptămână înaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2022 din Franța, în cadrul căruia se înfruntă Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Pretutindeni, manifestanții purtau panouri pe care erau scrise sloganuri împotriva extremei drepte, împotriva candidatei acesteia, Marine Le Pen. Inițiatori ai acestor acțiuni sunt circa 30 de organizații, între care se remarcă SOS Racisme, marele sindicat CGT sau Sindicatul magistraților. S-a ajuns, au relatat posturile de televiziune și radio franceze, până la circa 15.000 de participanți, dintre care între 3.000 și 4.000 la Paris, unde manifestația a avut loc sub deviza ”Non à l’extreme droite”, sau la Rennes și Caen, orașe unde participarea la manifestație a fost numeroasă. La Paris au avut loc unele incidente cu forțele de ordine care, în cele din urmă, au intervenit cu gaze lacrimogene.
Întrebată sâmbătă dimineață ce crede despre aceste ample manifestații la nivelul întregii țări, candidata extremei drepte (partidul Rassemblement nationale), Marine Le Pen le-a calificat ”profund antidemocratice… Să vii să manifestezi contra rezultatelor unor alegeri, eu găsesc că este profund antidemocratic. Eu cred că și francezii găsesc că este dezagreabil să vadă că alegerea lor la urne este astfel contestată în stradă prin intermediul manifestațiilor”. ”Ceea ce doresc să le sugerez acestor oameni, a mai spus candidata extremei drepte, este să meargă la vot… Dacă sistemul pune în acțiune o astfel de diabolizare, înseamnă că se teme”.
Un nou sondaj de opinie îl creditează pe Macron cu 56% din voturi la turul 2
La primul tur de scrutin, din 10 aprilie, Marine Le Pen a reușit să mobilizeze un considerabil număr de alegători bazându-și discursul pe nemulțumirile populației legate de creșterea costului vieții și pe ideea că Emmanuel Macron ar fi, în actualele condiții, deconectat de la dificultățile cotidiene ale francezilor. Așa a reușit să obțină 23,1% din sufragii, față de 27,85% pentru Macron. Șansele lui Emmanuel Macron au crescut în aceste zile, mulți dintre alegători, foști candidați și chiar doi foști președinți (Nicolas Sarkozy și François Hollande) au anunțat că vor vota în favoarea sa pentru a bloca alegerea candidatei extremei drepte. Un sondaj de opinie IPSOS-Sopra-Steria, citat de RFI, îl creditează pe Emmanuel Macron la al doilea tur de scrutin cu 56% din voturi. ”Noi refuzăm să vedem extrema dreaptă că accede la putere”, a declarat Liga pentru drepturile omului din Franța într-un comunicat în care este lansat apelul la unitate. ”Respingând-o pe Marine Le Pen, înseamnă să respingem riscul unui proiect de societate distrugătoare a statului de drept, a republicii democratice sociale și solidare pe care noi o apărăm în fiecare zi”, se spune în comunicat.