Un raport publicat marţi prezintă date îngrijorătoare despre felul în care lumea este afectată de către deficitul de apă. Aproape un sfert din populația lumii trăiește în 17 țări care se confruntă cu o criză extremă din cauza lipsei de apă, fiind aproape de condițiile zile zero, se arată în ierarhia făcută de Water Risk Atlas (WRI) din cadrul Institutului Global de Resurse.
„Lipsa apei reprezintă cea mai mare criză, despre care nimeni nu vorbește. Consecințele sale sunt vizibile sub forma nesiguranței alimentare, a conflictului, migrației și a instabilității financiare”, a declarat Andrew Steer, CEO al WRI.
Qatar, Israel, Liban, Iran, Iordania, Libia, Kuwait, Arabia Saudită, Eritrea, UAE, San Marino, Bahrain, India, Pakistan, Turkmenistan, Oman și Botswana sunt cele 17 state aflate în topul ierarhiei.
„Când cererea rivalizează cu resursele disponibile, chiar și episoadele mici de secetă, care sunt în creștere din cauza schimbărilor climatice, pot fi consecințe grave, precum crizele recente din Cape Town, Sao Paolo și Chennai”, arată Water Risk Atlas.
Îngrijorător este şi faptul că 12 dintre aceste ţări se află în Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, iar India, plasată pe locul 13, are o populație de 3 ori mai mare decât celelalte 16 țări din categoria sa, împreună, mai exact 1,3 miliarde de locuitori.
Chiar și statele în care stresul hidric este scăzut pot avea regiuni care sunt în pericol. În timp ce SUA se află pe locul 71 în acest clasament, statul New Mexico se confruntă cu o lipsă îngrijorătoare de resurse ale apei.