duminică, 31 mai, 2020
21.1 C
București

Cea mai veche agenție de turism din lume, Thomas Cook, a intrat de luni în faliment

După 178 de ani de existență și activitate profesionistă, renumita firmă britanică de turism Thomas Cook a fost nevoită să se declare în faliment luni, 23 septembrie, în ciuda unor imense eforturi depuse în ultimele zile, inclusiv în acest weekend , pentru a găsi fondurile necesare supraviețuirii

Declarată în faliment, cei 600.000 de clienți aflați în acest moment în vacanță în cele mai diverse locuri din lume trebuie repatriați. Cei care și-au cumpărat un sejur, dar nu l-au utilizat până acum, vor avea dreptul la rambursare completă. O informație importantă: Tur-operatorul Thomas Cook are 22.000 de angajați în toată lumea, din care 9.000 în Marea Britanie, cei mai mulți aflați deja în șomaj. «În pofida unor eforturi considerabile, discuțiile între diferitele părți participante la capitalul grupului și diverse surse de finanțare, nu s-a ajuns la un acord. Consiliul de administrație a ajuns la concluzia că nu există altă cale decât adoptarea de măsuri pentru intrarea în lichidare judiciară cu efect imediat», se arată într-un comunicat oficial al grupului.

Istorie

După mai bine de un secol și jumătate de existență, renumita agenție de turism britanică nu a avut decât câteva zile la dispoziție pentru a-și decide viitorul. Înglodată în datorii imense de aproape 2 miliarde de lire sterline, slăbită de concurența site-urilor de turism de pe Internet la prețuri scăzute, plus neliniștea provocată de perspectiva Brexitului, creditorii i-au cerut agenției Thomas Cook săptămâna trecută să găsească o finanțare suplimentară de 200 milioane lire sterline pentru a putea plăti serviciile turistice derulate în această vară, în afară de restructurarea de 900 milioane de lire convenită cu acționarul principal, fondul de investiții chinez Fosun și cu creditorii. Suma respectivă nu a fost găsită. Drama cu cel mai mare impact este repatrierea – de o amploare fără precedent – a clienţilor agenției Thomas Cook. 600.000 de persoane trebuie să revină la domiciliile lor, dintre care 150.000 urmează să revină în Regatul Unit. Autoritățile britanice au activat un plan de urgență denumit «Opération Matterhorn», după numele unei campanii de bombardamente americane în al doilea război mondial. Un reprezentant al guvernului britanic, citat de Reuters, a anunțat încă de zilele trecute că statul nu se va implica într-un eventual faliment al companiei și că nu se pune problema utilizării banilor contribuabililor dacă nu există un interes strategic. Iar Thomas Cook nu este, orice s-ar spune, vreo importantă bancă britanică. În pofida faptului că și afacerea Thomas Cook presupune foarte mulți clienți.

Efecte imediate

Misiunea agenției este acum titanică. Trebuie, deci,să se ocupe de repatrierea celor circa 600.000 de turiști cu bilete Thomas Cook în diverse țări ale lumii. Autoritatea Aviației civile (CAA) a anunțat că va colabora cu guvernul pentru operațiunile de repatriere a celor 150.000 cetățeni britanici în următoarele două săptămâni. «Din cauza amplorii situației create de acest faliment, Thomas Cook și-a încetat activitățile și toate zborurile Thomas Cook sunt anulate», a avertizat instanța judiciară. Statelor și companiilor de asigurare le revine costul repatrierii celorlalți 450.000 de turiști aflați în acest moment în toate colțurile lumii. Falimentul agenției riscă să provoace scene haotice în întreaga lume, turiștii aflați în vacanțe fiind blocați în hotelurile ce nu au fost plătite. Este cunoscut faptul că Thomas Cook girează hoteluri și complexe turistice, legături aeriene și croaziere. Cu cei 21.000 angajați ai săi, a operat activități turistice în 16 țări ale lumii și a făcut afaceri cu 19 milioane de clienți anual.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Haos în America. Proteste violente împotriva asasinării lui George Floyd. Revine în atenție o problemă sistemică – cea a segregaţiei populației de culoare

Declanșate la începutul săptămânii trecute, după asasinarea de către un polițist alb a bărbatului de culoare George...

Donald Trump: Statele Unite “pun capăt” relațiilor lor cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

Președintele american a anunțat vineri că țara sa "pune capăt" relațiilor cu Organizația...

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume, după decesul lui Bob Weighton, la 112...

Un aligator legendar a murit în grădina zoologică din Moscova la vârsta de 84 ani

Aligatorul Saturn a murit de bătrânețe. În jurul lui s-a creat un mit: s-a crezut că a...