Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat miercuri, 17 februarie, „cu efect imediat”, eliberarea din închisoare a lui Aleksei Navalnîi, invocând riscurile pentru viața sa pe care le implică regimul la care este supus după gratii.
Această „măsură provizorie” a fost luată în urma unei cereri depuse de către Navalnîi la 20 ianuarie, în care cerea eliberarea sa din detenție. El preciza în cerere că dispozițiile date de autorități pentru asigurarea detenției sale „nu pot oferi garanții suficiente pentru sănătatea și viața sa”.
CEDO reamintește că statele membre ale Convenției drepturilor omului „au obligația să respecte” măsurile provizorii pe care ea le pronunță. Se știe că nerespectarea unei astfel de măsuri a avut loc în numeroase rânduri. Astfel, în 2005, Turcia a extrădat doi resortisanţi uzbeci, contrar unei măsuri provizorii a CEDO. De atunci, alte țări, între care Moldova, în 2009, sau Rusia în 2016, au fost condamnate de CEDO pentru „nerespectarea” unei astfel de măsuri.
Nerespectarea acestor măsuri de către un stat care a ratificat Convenția drepturilor omului „pune în pericol eficacitatea dreptului la recurs individual”, precum și angajamentul formal al statului de a „salvgarda drepturile și libertățile enunțate în Convenție”, subliniază CEDO.