În era tehnologiei și a progresului constant, ramura stomatologiei nu rămâne în urmă. Noutățile în acest domeniu au adus cu ele unele tendințe ciudate și interesante care i-au uimit pe pacienți și pe profesioniștii din domeniul sănătății orale. Putem observa cum dinții sunt un mijloc de arăta bogăția, statutul și frumusețea unei persoane. Aici sunt câteva dintre cele mai ciudate tendințe în materie de stomatologie:
1. Albirea dinților cu cărbune activ
Cu toții vrem un zâmbet strălucitor, dar cine ar fi crezut că secretul ar putea fi cărbunele activ? Această tendință a devenit rapid foarte utilizată în lumea stomatologiei. Cărbunele activ este folosit sub formă de pastă pentru a curăța dinții și a înlătura petele, dar și sub forma de pudră care este un abraziv eficient, bland si remineralizant al smaltului dentar, asigurând și sănătatea gingiilor în același timp. Pacienții sunt încântați de efectele de albire, deși există studii care demonstrează că, folosit pentru timp îndelungat, cărbunele active poate produce și efecte negative asupra dinților. Practic, în perioada de început a utilizării, se poate observa că dinții parc mai albi și petele au dispărut. Însă, după utilizări repetate, se poate ca dinții să devină mai galbeni. Acest lucru înseamnă că smalțul a fost afectat de cărbune și cee ace se vede este stratul de dentină al dintelui. Un alt aspect al acestui tratament-minune este că nu ar trebui folosit de către copii
2. Îndreptarea dinților cu aparat dentar invizibil
Un alt trend nou apărut în stomatologie este îndreptarea dinților cu aparat dentar invizibil. Cu ajutorul ortodonției moderne, acest lucru devine posibil, iar pacienții pot obține rezultate uimitoare într-un timp mult mai scurt decât cu aparateole dentare tradiționale. Zâmbetul este adesea primul lucru pe care îl observăm atunci când interacționăm cu cei din jur. Dinții drepți și sănătoși îți conferă încredere în tine și curajul de a zâmbi mai des, contribuind la starea de bine și la stimularea sistemului imunitar. Dacă te numeri printre persoanele care au probleme cu aspectul dinților și ești rezervat de fiecare dată când vine vorba de un zâmbet larg, cu siguranță ai putea să iei în calcul și acest tip de aparat dentar.
3. Bijuterii dentare sau body art pe dinți
Da, ați auzit bine. Unii oameni aleg să își decoreze dinții cu bijuterii sau modele artistice. Această tendință implică aplicarea unor mici pietre prețioase sau tatuaje temporare pe dinții frontali. Este o formă de exprimare personală și un mod inovator de a-ți arăta stilul. Aceste bijuterii se mai numesc și strasuri dentare. Dacă vă încântă această tehnică, trebuie să știți că pietricelele sunt realizate din materiale sigure si durabile, precum ceramica sau cristale de Swarovski, pe care le puteti aplica într-o clinică stomatologică calificată. Puteți opta pentru pietricelele simple sau în combinații de culori, astfel încât să creeze un aspect personalizat care să reflecte stilul și personalitatea fiecărui pacient. În cazul tatuajelor dentare, procedura nu este dureroasă ca în cazul celor realizate pe corp. tatuajele dentare pot fi realizate persoanelor cărora urmează să li se monteze o coroana dentară. Practic, pe coroană va fi gravat, în schimbul unei taxe suplimentare, designul pe care pacientul și-l dorește. Cei care nu își doresc un tatuaj permanet pe dinți, pot opta pentru autocolante ce pot fi lipite direct pe dinte și rezistă câteva zile.
4. Aparatele dentare false – un trend
Brackeții falși sunt la modă și au devenit un trend în ziua de azi, însă dentiștii nu îi recomandă absolut deloc. Practic, unele persoane aleg să își monteze aceste false aparate dentare doar pentru că se poartă și costul e mult mai redus. Iar montarea acestora este făcută chiar de vânzător. Au designuri diferite și îi atrag mai ales pe tineri. Nu sunt recomandate deoarece prezintă un risc mare de infectare dacă nu sunt curățate corespunzător. În general, în timpul purtării aparatelor ortodontice originale este foarte importantă igiena orală riguroasă, pentru a evita acumularea de mâncare, bacterii ceea ce poate reprezenta un risc al apariției cariilor. În cadrul unui cabinet stomatologic, procedura este sigură și toate indicațiile de utilizare sunt oferite de medici specializați. Riscul este de 100 de ori mai mare să apare probleme și complicații atunci când o persoană poartă un aparat dentar fals montat într-un magazin.
5. Imprimarea 3D a Protezelor Dentare
Tehnologia imprimării 3D a revoluționat industria stomatologică. Acum, protezele dentare pot fi create cu ajutorul imprimantelor 3D, asigurând o potrivire perfectă și o confortabilitate sporită pentru pacienți. Ele pot fi confecționate din rășină fotopolimerică clasică sau rășină fotopolimerică biocompatibilă Această tendință a adus un plus de precizie și eficiență în tratamentul stomatologic, intervențiile sunt mult mai sprecise și mai scurte ca durată.
6. Periuțele de Dinți Inteligente
În lumea digitală de azi, chiar și periuțele de dinți au devenit inteligente. Aceste dispozitive sunt conectate la aplicații mobile și oferă feedback în timp real cu privire la modul în care vă periați dinții. Ele vă ajută să vă mențineți igiena orală la un nivel optim și vă oferă sfaturi personalizate pentru îngrijirea dinților. Acest periuțe pot rezista 20 de zile până la următoarea reîncărcare și au un design modern împotriva alunecării, sunt mult mai ușor de ținut în mână și permit facilitatarea mișcărilor. Studiile pe pacienți arată că dinții sunt de 7 ori mai curați decât atunci când sunt periați cu periuța normală.
Concluzie
Stomatologia este un domeniu în continuă evoluție, iar tendințele ciudate din acest domeniu sunt doar un exemplu al inovației constante. De la albirea cu cărbune activat la body art pe dinți și protezele dentare create cu ajutorul imprimării 3D, există întotdeauna ceva nou și fascinant în lumea stomatologiei. Înainte de a lua decizia pentru orice procedură care vă poate afecta permanent dinții, este recomandat să consultați un medic dentist de încredere și să aflați dacă procedura pe care o doriți este sigură, eficientă și nu vă va expune unor riscuri serioase și care nu sunt necesare.
Dacă doriți să vă îmbunătățiți aspectului prin intervenții asupra danturii, medicul dentist vă poate face recomandările adecvate despre cum să vă îmbunătățiți zâmbetul sau sănătatea dinților.